Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert april 2024

Utleie av bolig - slik leier du ut boligen din

Oppgi postnummer nedenfor for å sammenligne 29 lokale utleiemeglere og finn den beste utleiemegleren for din bolig på Bytt.no

Ditt postnummer:
Sammenlign

LEIE UT BOLIG

Få oversikt over, og sammenlign alle 29 utleiemeglere i Norge

SAMMENLIGN MEGLERE
POPULÆRT!

FÅ 3 TILBUD

Rådfør deg med opp til 3 lokale eiendomsmeglere og skreddersy dine pristilbud her

FÅ TILBUD

E-TAKST TIL UTLEIEBOLIGEN?

Sammenlign meglere som tilbyr e-takst, og sjekk hvor mye din bolig er verdt

FÅ NY E-TAKST

ALLE UTLEIEMEGLERE

Sammenlign alle 29 utleiemeglere i Bytt.no sin sammenligningsliste

SAMMENLIGN UTLEIEMEGLERE

Finn den beste og billigste utleiemegleren hos Bytt.no

Bytt.no er Norges største sammenligningstjeneste for produkter og tjenester innen personlig økonomi. Vi har kartlagt over 759 meglerkontorer i Norge, hvorav 29 av disse er utleiemeglere.

Sammenlign meglerkontorenes tjenester kombinert med 1017 verifiserte brukeromtaler om meglerne. Skriv inn postnummeret ditt så finner vi dine lokale utleiemeglere der du bor.

Boligsalg - Hvilke regler gjelder for budrunden?

Sett deg inn i reglene som gjelder ved en budrunde, og få tips til hvordan man kan øke sannsynligheten for å vinne en budrunde her på Bytt.no

LES MER

Hva koster en verdivurdering av bolig i Norge?

Hva koster en verdivurdering og hvor lang tid tar det for megleren å utføre en fullstendig verdivurdering av boligen din?

LES MER

Visning - se komplett sjekkliste på visning

Få oversikt over hva som kan være lurt å se etter når man er på visning og ser etter bolig, og hvilke punkter man som boligselger burde gjennomgå før visning

LES MER

Tinglysning av skjøte - les alt du trenger å vite

Skal man tinglyse eiendommen så må dette gjøres på riktig dokumentert måte for å ikke få følger i senere tid. Sett det inn i hvordan man går frem på Bytt.no

LES MER

Tilstandsrapport av bolig - Alt du trenger å vite

Få oversikt over boligens tekniske tilstand, og kartlegg boligens feil og mangler. Les alt du trenger å vite om en tilstandsrapport her på Bytt.no

LES MER

Hva er fellesgjeld og hvordan fungerer dette?

Fellesgjeld er noe de fleste borettslag har pådratt seg over årene, men hvordan påvirket det deg og din økonomi? Hva er egentlig fellesgjeld?

LES MER

Nybygg garanti - dette kan du reklamere på

Sett deg inn i hva man kan reklamere på i forbindelse med nybygg og nybygg garantien og lær hvordan man skal gå frem ved reklamasjon og klagesaker

LES MER

Hva er dokumentavgift ved boligkjøp

Sett deg inn i hva en dokumentavgift er, hvorfor man betaler dette og hvilke unntak som gjelder når det kommer til dokumentavgift og boligkjøp.

LES MER

Les alt du trenger å vite om bo-, og bruksareal

BRA, boareal, primærrom, sekundærrom og bruksareal forklarer størrelsen på forskjellige seksjoner av boligen. Sett det inn i hva begrepene betyr på Bytt.no

LES MER

Utleie av bolig - alt du trenger å vite om utleie

OPPDATERT MANDAG 29. JANUAR 2024

Skal man leie ut en bolig, elelr deler av boligen du bor i, kan det være mye å sette seg inn i. Bytt.no tar deg gjennom det du trenger å vite utleie av boliger

Sett deg inn i reglene for utleie av bolig, sammenlign utleiemeglere, og innhent pristilbud fra flere lokale utleiemeglere på Bytt.no
Sett deg inn i reglene for utleie av bolig, sammenlign utleiemeglere, og innhent pristilbud fra flere lokale utleiemeglere på Bytt.no

Boligutleie - Sett deg inn i reglene for utleie av bolig

Skal man leie ut en leilighet, et hus, et rom eller en hybel, må man ofte sette seg inn i flere forskjellige temaer og lovverk, og prosessen kan i noen tilfeller by på flere problemer enn løsninger. 

For å ta deg gjennom prosessen, og gjøre leieforholdet så enkelt som mulig har vi samlet de viktigste punktene ved boligutleie i denne artikkelen. 

Det kan også være lurt å vurdere om man skal delegere arbeidet og prosessen videre til en utleiemegler for å være sikker på at alt blir gjort riktig og vell for seg. 

Hva er boligutleie?

Boligutleie er i korte trekk en praksis hvor man gir en, eller flere personer midlertidig tillatelse til å bosette seg i en av boligene man eier, eller deler av boligen man selv bor i.

Personen, eller personene som leier boligen må da også i de fleste tilfeller betale det som heter husleie til huseieren, for at man skal få lov til å bo der. 

Leieforholdet mellom huseier og leietaker blir avtalt og konkretisert ved hjelp av en leiekontrakt, som går gjennom de viktigste kravene huseier stiller til leietaker under leieforholdet, men også hvilke krav og rettigheter en leietaker har ved utleie. 

En leiekontrakt tar for seg forskjellige punkter som blant annet leieforholdets lengde, hvor mye man må betale i husleie, oppsigelsestid, detaljer rundt misligholdte leieforhold, om strøm eller bredbånd er inkludert i leiekostnadene. 

Regler for utleie av bolig

Utleie av bolig i Norge er regulert gjennom flere lover og forskrifter, som blant annet bustadoppføringsloven, eierseksjonsloven, tomtefesteloven, men den loven de fleste huseiere må sette seg inn i er husleieloven.

Bustadoppføringsloven tar for seg regelverket rundt nye boliger, eierseksjonsloven gjelder for det meste for sameier, tomtefesteloven regulerer festeavtaler, og tomter som leies ut, mens husleieloven tar for seg utleie av vanlige private boliger ut til private personer. 

Husleieloven

Husleieloven regulerer et leieforhold mellom en huseier, og en leietaker, og setter et rammeverk for hva som forventes av både leietaker og huseier, men også hva som er inkludert i leieforholdet.

Husleieloven angir regler for hvordan leieavtalen skal se ut, husleie og eventuelle økninger av husleie, depositumskrav, oppsigelsesfrister, vedlikeholdsplikter, og andre  rettigheter og plikter for begge parter.

De viktigste punktene i leieforholdet:

  • Leiekontrakt - En skriftlig leiekontrakt er, i følge husleieloven påkrevd, og skal inneholde viktige vilkår og betingelser for leieforholdet, inkludert leiebeløpet, depositum, oppsigelsestid, hvem som har ansvar for hva, hva som er inkludert i leieforholdet og andre relevante vilkår. 
  • Depositum - Huseier kan kreve at det blir innbetalt et depositum som maksimalt tilsvarer 6 måneders leie, og utleier er pålagt å plassere depositumet på en separat konto i banken, da gjerne i dedikerte depositumskontoer 
  • Oppsigelsesfrister - Det er også viktig at man utarbeider et rammeverk for oppsigelsesfrister, da det finnes flere forskjellige regler som gjelder ved kortidsutleie og langtidsutleie. 
  • Vedlikehold - Utvendig vedlikehold som snøskuffing, dugnader eller hagearbeid, og vedlikehold av gjenstander som følger med boligen eller reperasjoner og erstatning av ødelagte gjenstander må også spesifiseres ovenfor leietaker.  
Det finnes enormt mange regler og lover man må forholde seg til når man skal leie ut boligen, og det er høyst til å anbefale at man rådfører seg med en utleiemegler for å sette seg godt nok inn i temaet. Her kan du sammenligne lokale utleiemeglere i din kommune 

Skatteregler ved utleie av bolig

Inntekten man får ved utleie av bolig anses som å være en inntekt og må dermed også skattes av. Det finnes likevel flere unntak til denne regelen, og det kan være mye å spare på å sette seg litt mer inn i temaet. 

Hvor mange prosent skatt på utleie av bolig?
Skatteprosenten på leieinntekter er satt til å være 22%.
Til gjengjeld kan man trekke flere av utleiekostnadene av på skatten hvis man husker å bokføre, og rapportere inn dette.

Kan man leie ut boligen skattefritt?

Ja man kan leie ut boligen skattefritt, men da må dette gjøres riktig, og etter norske forskrifter. Hvis man leier ut deler av boligen man selv bor i, altså en hybel eller et av soverommene f.eks, så er disse leieinntektene skattefrie.

Delen av boligen som man leier ut til leietakerne kan ikke være større en den delen av boligen man selv bor i. Det vil da si at man ikke kan leie ut skattefritt hvis utleiedelen eksempelvis er 70 kvm, og man selv bor på 60 kvm.

Rådfør deg med opp til 3 lokale utleiemeglere og innhent uforpliktende pristilbud på utleietjenester her

Hva kan trekkes fra ved utleie av bolig?

Vedlikeholdskostnader, eiendomsskatt, forsikringer, annonseringskostnader, reperasjon av ødelagte gjenstander og eventuelle andre kostnader som snøskuffing eller søppeltømming er alle kostnader som man kan trekke av på skatten.

I tilfellene hvor man må skatte på leieinntektene burde man da være flink til å notere ned utgiftene man har ved leieforholdet. Disse utgiftene kan nemlig trekkes av på skatten.

Her kan det være lurt å sjekke hvilke regler som gjelder for skattefradrag hvert år. Disse reglene forandres fra tid til annen, og kan medføre store konsekvenser hvis reglene ikke følges.

Hva er huseiers ansvar ved boligutleie?

Tvistene som ofte oppstår i leieforhold går ofte på diskusjoner om hvilke ansvarsområder som faller på huseier, og hva som leietaker må fikse selv. 

Med mindre annet er spesifisert i kontrakten, så faller det meste av smålig vedlikeholdsoppgaver på leietaker, mens større reperasjonsprosjekter skal bli utført av huseier. 

Slik går man frem ved utleie av bolig

Skal man leie ut en bolig så kan det være lurt å engasjere en utleiemegler for at prosessen skal gå så raskt og lett for seg som mulig. 

En utleiemegler ordner det aller meste ifb. innhenting av leietaker, kontraktskriving, utleie av bolig, innkreving av husleie, tvister og hjelper deg med alle spørsmål man kan ha på temaet. 

I Bytt.no sine sammenligningslister for utleiemeglere får man raskt oversikt over hvilke utleiemeglere man har å velge blant. Sammenlign utleiemeglerne i Norge, og få oversikt over hvilke meglerkontor man kan har til rådighet her

Slik leier man ut boligen selv, uten megler

Skal man leie ut boligen selv kan det være greit å forberede seg litt på forhånd, og samtidig være nøysom og grundig med hvilke leietakere man som får lov til å leie boligen. 

  • Leiekontrakt - Det finnes mange standariserte leiekontrakter man kan benytte seg av, men det kan være lurt å velge hvilken kontrakt man skal benytte seg av i forkant av leieforholdet, slik at man vet litt hva man skal se etter i leietakerne.
  • Markedsføring - På sosiale medier, og andre nettsider kan man legge ut annonser om utleie av boligen, for å lettere nå ut til potensielle leietakere.  Her er det anbefalt å skrive en beskrivende tekst sammen med fine bilder for å vise frem utleiedelen. 
  • Visning og valg av leietaker - Arranger private visninger for å komme nærmere på dine potensielle leietakere, og dann deg et bilde. Etterspør inntrykket du sitter igjen med hos den ved å kontakte referanser til den potensielle leietakeren sine tidligere leieforhold. Det er også lov til å spør om man kan ta en kredittsjekk.
  • Kontraktsignering - Gjennomgå kontrakten sammen med leietakeren(e) og hør med leietaker om de har noen innvendinger. Signer så kontrakten. Her skal initialene til alle parter signeres på hver side av kontrakten, og deretter fult navn på siste side.  
  • Depositumkonto - Opprett depositumskonto, eller plasser depositumet på en konto som er separat fra dine egne kontoer eller kontoen husleia kommer inn på. Her er det anbefalt med depositumskontoer, men ikke lovfestet.
  • Oppfølgning og vedlikehold - Det er viktig med god kommunikasjon mellom leietaker og huseier, og for å beholde tilliten i leieforholdet burde huseier jevnlig følge opp og ta ansvar for større vedlikeholdsoppgaver.

Sammenlign alle 29 utleiemeglere i Norge

På Bytt.no får du full oversikt over hvilke meglerkontor som tilbyr utleietjenester, og i hvilke kommuner meglerkontoret holder til i.

Sammen med dette kan man også lese seg opp blant 1017 brukerverifiserte omtaler fra kunder som har en erfaring med eiendomsmeglerne for å få et innblikk i hvilken megler flest kunder er fornøyde med.

NYLIG OMTALTE SELSKAPER
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR