Hva er spotpris strøm?
Spotpris strøm er en betegnelse på hvilken type prisavregning du har på din strømavtale. Spotpris sier deg noe om hvilken strømpris du betaler, og med spotpris så skal du i teorien betale samme pris for strømmen som kraftselskapene kjøper den inn for.
Enkelte strømleverandører «tar en spanks en» og fakturerer en litt høyere strømpris på spotprisavtalene. Forbrukerrådet jobber med et større regelverk i strømbransjen for å forhinde lureri, men frem til da så kan du analysere din strømavtale i vår chatbot for å finne ut av om din strømleverandør prøver å lure deg her.
Spotprisen fastsettes av kraftbørsen Nord Pool, og hvis du har en spotprisavtale så vil din strømpris følge den europeiske kraftbørsen. Dette betyr at du kan oppleve både høye og lave strømpriser, da spotprisen oppdateres time for time.
LES MER: Få strømstøtta direkte tilbake på strømregningen, og ikke på nettleia. Dette er strømselskapene som gjennomfakturerer nettleia
Hvordan regnes spotprisen?
Enkelt og greit så regnes spotprisen ut ifra hvor stor etterspørsel det er på strømmen til enhver tid. Norge produserer enorme menger med strøm, men mye av denne strømmen eksporteres ut av landet og inn i europa. Dette gjør at spotprisen bestemmes ut ifra det europeiske strømforbruket, og ikke etter hvor mye strøm vi nordmenn bruker.
Bytt.no forklarer strømregningen - Les hvorfor strømregningen er så høy her.
På din egen strømregning vil du få opp en forenklet avregning på ditt strømforbruk slik at det skal være mulig å forstå seg litt på hvorfor du betaler den prisen du gjør.
I og med at strømprisen endres fra time til time, hvor det da faktisk er snakk om hele 744 forskjellige timer hver måned så hadde fakturaen blitt for lang hvis de skulle dokumentert din strømpris målt opp mot ditt timesforbruk. Du vil derfor få presentert en gjennomsnittslig pris på din strømfaktura.
Høyere spotpris enn naboen?
I og med at spotprisen endres fra time til time, så vil de aller fleste husholdninger oppleve en forskjellig spotpris på strømfakturaen. Dette er ikke nødvendigvis fordi din strømleverandør prøver å kare til seg litt ekstra penger, men i de fleste tilfeller heller det at du har brukt mer strøm i periodene hvor strømmen har vært dyrere. Derfor økes din snittpris kontra husholdninger som kun bruker strøm på tidspunkt av dagen når strøm er billig.
Du kan lese mer om når på dagen strømmen er billigst her.
Visste du at du kan forhandle deg frem til bedre og billigere strømavtaler hos opp til 3 forskjellige strømleverandører på Bytt.no? Tjenesten er selvsagt helt gratis og uforpliktende, og dersom du ikke er fornøyd med ett av tilbudene kan du enkelt forkaste dem alle.
Hva koster strømmen nå?
Strømprisen i Norge svinger fra time til time, og kan variere enormt på de forskjellige tidene av døgnet. Ofte koster strømmen mindre på natta enn på dagen. Men vet du hva strømmen din koster nå?
For at du skal ha bedre kontroll på din egen strømfaktura, og kan kontrollere når på dagen du burde bruke strøm, så anbefaler vi at du tar en tur innom vår store oversikt over strømprisene i Norge.
Hvorfor velge spotpris strømavtaler?
Spotprisavtaler er som oftest de beste avtalene, og på en årsbasis så har spotprisavtaler vært det billigste i snart 10 år på rad. Spotprisavtaler følger svingningene i strømmarkedet så hvis det plutselig regner enormt i europa så vil du merke at strømprisen blir billigere momentant, og likeså når strømprisen blir dyr.
Med en spotprisavtale så betaler man den prisen strømmen faktisk koster, men man blir ofte også fakturert et påslag og fastbeløp på avtalen. Disse kostnadene skal gå til å dekke administrative oppgaver ved din avtale, og andre lovpålagte avgifter, men både påslaget og fastbeløpet kan forhandles på.
LES OGSÅ: Se stor oversikt over strømselskapene som gjennomfakturerer her
Slik finner du den beste spotprisavtalen
Med nesten 300 spotprisavtaler på det norske markedet så skal man enkelt kunne finne strømavtalen som passer best for deg. Sjekk alltid med bindingstider, påslag, fastbeløp og prisgaranti. Kommer avtalen med en bindingstid så pleier dette å være det første varselsskuddet. De fleste seriøse aktører idag opererer uten bindingstider, og man blir fort skeptisk hvis leverandøren føler de må legge på en bindingstid for at du skal være kunde der noen måneder.
Påslag og fastbeløp kan også være relativt høyt på noen avtaler, og det kan derfor være lurt å ta et ekstra mattestykke her. En spotprisavtale med 1,99 øre/kwh i påslag og 79 kr i fastbeløp er dyrere enn en avtale med et påslag på 5,3øre/kwh med 0kr i fastbeløp, hvis man bruker 16000 kwh hvert år.
Førstnevnte avtale med lavt påslag og høyt fastbeløp gir deg en årlig pris på 17 264 kroner mens avtalen med høyt påslag og lavt fastbeløp gir deg en pris på 16 848 kroner. Begge spotprisavtalene har tatt utgangspunkt i en spotpris på 1krone/kwh. Desto høyere strømforbruk man har desto viktigere blir det å finne en avtale med et lavt påslag.
Heldigvis så har vi gjort jobben enkel for deg, og satt sammen en liste over de beste spotprisavtalene slik at du kan velge det beste uten å tenke noe mer på det. Beste spotprisavtale-kåringene tar utgangspunkt i pris, prisgaranti, kundeomtaler og lave 'andre utgifter' som påslag.
Se hvilken spotprisavtale som er den beste i våre kåringer her.