Hva er betalingsevne
Betalingsevne er i korte trekk, bankens målinger på hvor mye du kan ta opp i lån. Betalingsevnen ser på lånetakers samlede inntekter, og veier dette opp mot lånetakerens gjeld og utgifter. Har man mye gjeld, og lav inntekt vil banken vurdere det som en lav betalingsevne, og lånemulighetene reduseres.
En tommelfingerregel for bankene er at lånetaker ikke kan ha mer gjeld enn 5x årlig inntekt.
Det er nå enda viktigere å bli kvitt gamle, og nedbetalte gjeldsposter. Les mer om gjeldsregisteret her
Hvordan måles min betalingsevne
Bankene har et eget skjema hvor de fyller inn en rekke utgiftsposter for å kartlegge din betalingsevne.
De vil da regne ut en snittspris på strømforbruket, matbudsjett, husleie eller eventuelt andre lån, forbrukslån eller kredittkort, kommunale utgifter, eventuelle felleskostnader, mobilabonnementer og bredbånd blant annet, og legger dette til grunn for hvor mye banken er villig til å utbetale i lån.
Hvis man da sitter igjen med 10 000 kroner hver måned, etter at alle regningene og utgiftene er tatt hånd om, så gir dette deg et godt utgangspunkt i bankens øyner. I teorien så kan du klare å betjene et lån på 10 000 kroner månedlig.
Sitter man igjen med 2 000 kroner hver måned etter at alle regningene er betalt, vil dette gi banken et dårlig utgangspunkt, og kan høyst sannsynlig ikke tilby deg et lån.
Sammenlign alle norske boliglån i Bytt.no sin store sammenligningsliste for boliglån her
Forbedre betalingsevnen
Det finnes en rekke grep man kan ta for å forbedre betalingsevnen sin, og et av disse grepene er å refinansiere. Hvis man har mange forskjellige nedbetalingsplaner, forskjellige kredittkort og forbrukslån kan banken bli skeptisk til din betalingsvilje, og veien til et nei fra banken blir fort veldig kort.
Hvis man refinansierer alle de forskjellige småe gjeldsutgiftene du har hver måned, vil banken se på dette som om at du har tatt et stort grep på økonomien din, og banken vil da kunne være mer behjelpelige.
I tillegg til at banken blir glad når du refinansierer, så blir også din egen økonomi mye mer fri. Ikke bare får du en kraftig redusert rente på gjelda di, du får også samlet alt på en og samme faktura.
Sier banken nei til refinansiering?
Svært mange får nei fra banken når man prøver å refinansiere kredittkortgjeld, enten man ønsker å samle i étt lån eller man vil samle kredittgjelden inn i boliglånet. Heldigvis finnes det alternativer.
Man bør alltid refinansiere dyre lån inn i boliglån dersom man kan, men den muligheten er det ikke alle som har. Det finnes flere banker på markedet som spesialiserer seg på kunder vanlige banker vanligvis sier nei til. Les mer om bankene som oftere sier ja her.