To forskjellige typer lån
De aller fleste som skal kjøpe en ny båt vil måtte ta opp et båtlån. Innen båtlån så finnes det hovedsakelig to forskjellige låneprodukter:
Båtlån hvor båten er over 7 meter lang
Fritidsbåter som er over 15 meter har registreringsplikt i skipsregisteret, og fritidsbåter mellom 7 og 15 kan frivillig registrere seg. Dersom båten du skal kjøpe / båten du har er over 7 meter lang så oppfordres det å registrere seg.
Skipsregisteret er nemlig et rettsvernsregister på lik linje med tinglysing av eiendom, som betyr at registrering sikrer godkjent eierskap og sørger for at det kun er registrert eier som kan selge båten. Ifb. med finansiering og lån så gjør det også prosessen lettere da det kan tas frivillig pant i båten. Videre får man også nasjonalitetsbevis gjennom registrering, som bl.a. beviser at båten er norsk og hvem som er eier i de tilfeller man skal legge til kai ved utenlandsturer ifb. med toll og immigrasjonskontorer.
Båtlån til båter på over 7 meter har ofte lengre nedbetalingstid og maksimal lånesum er også ofte høyere. Hvis du skal kjøpe en båt på over 7 meter så krever de fleste bankene at båten er registrert i skipsregisteret dersom banken skal ta sikkerhet i båten. Her kan du lese mer om skipsregisteret.
Båtlån hvor båten er under 7 meter lang
Fritidsbåter som er under 7 meter har ingen registreringsplikt i noe register, men det oppfordres på det sterkeste at båten er registrert i småbåtregisteret. Registrering i småbåtregisteret medfører at all informasjon om båten lagres på ett sted, fra skrognummer, til motor og hvem som er eier.
Dette er verdifull informasjon både i forbindelse med kjøp og salg av båt, men også i tilfeller der nødetater og andre institusjoner (som f.eks hovedredningssentralene, politiet, redningsselskapet, havnevesenet og forsikringsselskaper) trenger tilgang til denne informasjonen.
I tilfeller der man finner en båt som er slitt, eller er i fare for å synke, så er det altså enklere å komme i kontakt med eier. Det er svært vanskelig å få finansiert et båtkjøp gjennom et ordinært båtlån hvor banken tar pant i båten uten at båten er registrert i småbåtregisteret, og det samme gjelder ved forsikring og hvis man skal ha båten i en båthavn. Her kan du lese mer om småbåtregistret.
Tips: Bytt.no henter og oppdaterer alle båtlån på markedet hver eneste time døgnet rundt. Hvis du klikker på "Detaljer" fiken på et båtlån så kan du se hvilke forbehold banken stiller til båtlånet, som f.eks hvis båten må være registrert i et register.
Hvor mye egenkapital trenger man for å få et båtlån?
På lik linje som f.eks boliglån og billån så vil betingelsene du får på båtlånet ditt i stor grad avgjøres av hvor mye du selv kan stille med i egenkapital.
Det finnes ingen lovpålagt minimum grense slik som det er ved boligkjøp, som betyr at enkelte banker tilbyr 100% finansiering av båtkjøp. Dette er naturligvis svært dyre båtlån, og normalt sett må man forvente å stille med 20 til 35% i egenkapital hvis man skal få tilgang til bankens beste renter.
Tips: Sammenlign tilbud på båtforsikring
Forsikringsselskapene prissetter en båtforsikring på samme måte som en bilforsikring. De ser på hvilken båt du har, deg som person (alder og evt. tidligere skadehistorikk) og hvilken type forsikring du ønsker. Deretter kalkulerer forsikringsselskapet et individuelt tilbud til deg, og denne prosessen kan du som båteier utnytte. På grunn av denne individuelle prissettingen er det store forskjeller på pris på båtforsikring hos de forskjellige forsikringsselskapene.
Her hos Bytt.no kan du sammenligne tilbud på båtforsikring fra flere forsikringsselskaper med en enkel søknad, helt gratis og helt uforpliktende. Over 150 000 nordmenn har til nå brukt våre forsikringstjenester til å sammenligne tilbud fra flere forsikringsselskaper. Få den beste og billigste båtforsikringen her.