Hva er sikkerhet i bolig
Hvis du tar sikkerhet i din egen bolig vil dette si at du stiller eiendommen din som sikkerhet for boliglånet du tar opp. Dersom du misligholder boliglånet ditt vil banken kunne ta eierskap i boligen din, og i verste fall auksjonere boligen bort for å betale ned boliglånet ditt.
Hvorfor må man ta sikkerhet i bolig
Det stilles strenge krav til sikkerhet i eiendeler hvis man skal ta opp større lån. Dersom man har dyre eiendeler som er gjeldsfrie kan man også stille med sikkerhet i disse gjenstandene, men de mest brukte eiendelene banken tar sikkerhet i er bolig og bil.
For å kunne ta opp et boliglån på eksempelvis 2 000 000 kroner så kan ikke banken, i følge Norsk lov, stole på at du kan klare å betale ned hver eneste krone av dette lånet, selv om man har en rikelig økonomi som kan betale ned lånet på et par år.
Dersom du skulle plutselig stå uten jobb så har banken den sikkerhet at hvis du ikke kan betjene lånet så har banken fremdeles en verdi tilsvarende gjelden din, som de kan løse ut i form at tvangsauksjonering av boligen din.
Usikker på hvor mye du kan låne? Sjekk din betalingsevne her.
Må det tas sikkerhet i din bolig?
Her er svaret både ja og nei. I de aller fleste tilfeller så er man uansett nødt til å stille med sikkerhet i sin egen bolig, men i de tilfellene man ikke oppfyller kravene om 15% egenkapital, så kan man ta sikkerhet i andre ting i tillegg til din bolig.
Eksempelsvis;
Hvis boligen du ønsker å kjøpe koster 2 000 000 kroner, så må du stille med 15% selv i form av egenkapital, som i dette eksemplet blir 300 000 kroner. Disse 300 000 kronene er ikke nødt til å stå på sparekonto når du tar opp lånet.
Hvis du har noen i din familie som ser seg villige til å låne bort litt sikkerhet i en av sine eiendeler så kan familiemedlemmet stille som kausjonist for ditt lån, som da vil si at de går god for de 300 000 kronene du mangler i egenkapital. Du kan lese mer om kausjonistløsningen her
Sammenlign boliglånene
Likt som med alt annet vi bruker penger på, så kommer man, også i bankbransjen, best ut hvis man sammenligner bankene opp mot hverandre.
Vi har derfor utviklet en sammenligningstjeneste som viser deg alle lånene tilgjengelig i Norge, slik at du på enklest mulig måte kan finne den billigste banken.
Vi har også innhentet og samlet tusenvis av omtaler fra forskjellige bankkunder som deler sine erfaringer med sin bank, for å skinne et lys på både gode og dårlige banker.
Enkelt bankbytte
I vår moderne tid har det blitt veldig lett å bytte bank. Mange banker opererer nå helt elektronisk så du trenger ikke finne frem findressen til de nervepirrende møtene med banken. Du kan lese mer om de elektroniske bankbyttene her.
Nei fra banken? Dette er dine muligheter
Det er ikke uvanlig at banken din sier nei til å refinansiere både boliglånet, forbrukslånet eller kredittgjelden din, enten du vil samle gjeld inn i boliglånet ditt eller samle i et felles billigere lån.
De fleste banker er svært "firkantet" i sine rutiner og man har som regel lite spillerom. Men, bare fordi din bank sier nei så betyr ikke det at alle banker sier nei - snarere tvert i mot.
Bytt.no har samlet og sammenlignet en rekke banker som ofte sier ja til både refinansiering og rådgivning der andre banker sier nei.