Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert torsdag 21. november

Hvor mye kan jeg låne? Sjekk din betalingsevne

OPPDATERT TIRSDAG 3. JANUAR 2023

Hva er det som gjør at noen kan låne mer enn andre? Er det kun inntektene det står på, eller kan man trikse litt med lånekriteriene?

For å finne ut av hvor mye banken kan tilby deg i lån, har banken en rekke med kriterier du må gjennom først.
For å finne ut av hvor mye banken kan tilby deg i lån, har banken en rekke med kriterier du må gjennom først.

Hvor mye kan du låne?

NYE REGLER FOR 2023 og 2024: Du kan låne opp til 5 ganger din egen, eller husholdningens totale inntekt, og økonomien din skal også kunne tåle en renteoppgang på 3 prosent med et utgangspunkt at 7% boliglånsrente er det minste man skal klare. Her var kravet tidligere 5 prosentpoengs oppgang

Hvis dagens boliglånsrente er på 8% så må din økonomi tåle en rente på 11% (ned fra 13% fra 2022) for at du skal kunne få innvilget et boliglån. Dersom boliglånsrenta er på 1,5% så må du fremdeles tåle en renteoppgang på opp til 7%(opp fra 6,5% fra 2022).

Hvor mye du kan låne kommer mye ann på din situasjon. Banken vil vurdere din betalingsevne, sammen med egenkapital og hvilken sikkerhet du stiller med. 

Det kommer altså ann på inntekten din, og hvor mye du har klart å spare opp. En normal inntekt her i Norge gir en låneramme på ca 1 500 000, men det finnes grep du kan ta for å gi deg et større lån. 

For mer spesifikke eksempler på hvor mye nettopp du kan låne, kan du lese mer her

Bytt.no har laget en sammenligningsliste hvor du ser alle boliglånene som er tilgjengelige her i Norge. Her kan du sammenligne både pris, og tidligere kundeerfaringer. Dette gjør de skumle lokketilbudene synlige og lett å unngå.

Hva er betalingsevne?

Betalingsevnen din spiller enomrt inn på hvor mye du kan låne. Med betalingsevne så menes det; hvor høyt sannsynlig er du til å kunne betale ned lånet ditt, i bankens øyner, med den inntekten du har idag målt opp mot dine utgifter. Les mer om betalingsevne

Hva er sikkerhet i bolig?

Hvor mye sikkerhet du kan stille med har også noe å si på hvor mye du kan låne. Tar man opp et lån med sikkerhet i bolig, vil dette si at banken 'eier' boligen dersom man ikke klarer å betale ned på lånet sitt i lengre perioder.

Desto mer du kan stille med sikkerhet, desto mer kan du låne. Les mer om sikkerhet i bolig

Hva er egenkapital

Egenkapitalen har en direkte innvirkning på størrelsen på lånet ditt, og i Norge har vi et krav om at lånetaker må stille med minst 15% av kjøpssummen selv, som egenkapital. Stiller du med mer enn 15% ut av din egen lommebok, hjelper dette på hvor mye du kan låne. Les mer om egenkapital

-Et boliglån skal ikke overstige 85% av boligens verdi.
-Det stilles krav om 15% egenkapital
-Gjeldsgraden skal være max 5 ganger årlig inntekt. 
-Lånetakeren må kunne klare en rentestigning på 3%(minimum rente på 7%)
-Boliglån til en sekundærbolig må lånetakeren stille med 30% egenkapital (40 prosent for Oslo kommune).

For lite egenkapital?

Selv om man har en årslønn på 7 sifre så kan man ikke ta opp lån før man har 'penger på sparekonto'. Staten stiller sterke krav til at du selv skal stille med 15% av boligens verdi for å få et lån, og den kommer man sjeldent rundt. Men det finnes måter man kan ta opp et boliglån uten å ha penger på sparekonto. 

Hva er kausjonist?

Med en kausjonist med på laget stiller man sterkt hos banken. Dersom man f.eks. har foreldre som allerede har nedbetalt endel av sitt boliglån, eller kjenner til noen andre som  kan stille med sikkerhet i dems bolig, på ditt boliglån, så regnes dette som egenkapital.

Det er veldig vanlig i Norge at kausjonister blir brukt, og det er en fin måte for foreldre å få barna sine inn på boligmarkedet. Les mer om kausjonister

Men denne løsningen er ikke for alle, og det kan være vanskelig hvis man har 2-3 barn relativt tett inntil hverandre. Så det kan være lurt å starte en BSU-konto for barna sine tidlig.  

Visste du at man kan også komme seg unna egenkapitalen hvis man er så heldig å får kjøpt en bolig som går for 15% eller mer, under takst. Dette kan være en grei løsning hvis man kjøper boligen til noen man kjenner, foreldre f.eks. 

Hva er medlåntaker?

Med en medlåntaker med på lånet så kan du i teorien ta opp et dobbelt så stort lån.

Når man skal ta opp et lån så ser banken på din betalingsevne og vurderer lån ut ifra hvor mye din økonomi kan nedbetale månedlig. Hvis man tar opp et lån sammen med noen andre, ektefelle eller samboer f.eks. så er det plutselig 2 personer som stiller med betalingsevne.

I tillegg så låner dere 50% hver, og har dobbelt så mye i årlig inntekt, som gjør at banken har mye større spillerom når det kommer til låneramme, renter og betingelser. Les om medlåntaker

Se også hvordan man kan spare flere tusen kroner månedlig med å refinansiere unødvendig dyr gjeld. 

Sammenlign boliglånene

Likt som med alt annet vi bruker penger på, så kommer man, også i bankbransjen, best ut hvis man sammenligner bankene opp mot hverandre.

Vi har derfor utviklet en sammenligningstjeneste som viser deg alle lånene tilgjengelig i Norge, slik at du på enklest mulig måte kan finne den billigste banken.

Vi har også innhentet og samlet tusenvis av omtaler fra forskjellige bankkunder som deler sine erfaringer med sin bank, for å skinne et lys på både gode og dårlige banker. 

Enkelt bankbytte

I vår moderne tid har det blitt veldig lett å bytte bank. Mange banker opererer nå helt elektronisk så du trenger ikke  finne frem findressen til de nervepirrende møtene med banken. Du kan lese mer om de elektroniske bankbyttene her.

Nei fra banken? Dette er dine muligheter

Det er ikke uvanlig at banken din sier nei til å refinansiere både boliglånet, forbrukslånet eller kredittgjelden din, enten du vil samle gjeld inn i boliglånet ditt eller samle i et felles billigere lån.

De fleste banker er svært "firkantet" i sine rutiner og man har som regel lite spillerom. Men, bare fordi din bank sier nei så betyr ikke det at alle banker sier nei - snarere tvert i mot.

Bytt.no har samlet og sammenlignet en rekke banker som ofte sier ja til både refinansiering og rådgivning der andre banker sier nei.


Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR