Hva er et terminbeløp?
Et terminbeløp er kort forklart det beløpet en lånetaker må betale på lånet hver termin, oftest en gang i måneden, og består av avdragsbeløpet på lånet, lånerenten og termingebyrer.
Det er som regel terminbeløpene som sammenlignes, da dette viser din effektive rente, som inkluderer din totale kostnad på lånet hver måned.
Visste du at i noen tilfeller så kan det være lurt å legge bort renta, og heller sammenligne termingebyret. Noen forhandlere skyrter og snakket høyt om hvor lav nominel rente de tilbyr, men hvis termingebyret er 50 kroner dyrere enn konkurrenten, så kan dette fort bli dyrere enn å ha 0,5% lavere rente. Du kan lese mer om termingebyr her
Kan terminbeløpet forhandles?
Terminbeløpet sin størrelse settes ut ifra hvilken rente du har, gebyrene, nedbetalingstid, nedbetalingsformen og til slutt, lånets størrelse. Alle disse punktene kan forhandles på induviduelt, men man forhandler generelt sett ikke på selve terminbeløpet.
Det er som gjør at bankene får fyr under føttene er hvis du spør spesifikt om hva du ønsker at skal reduseres. Det vanligste er å forhandle på renta, men i og med at du sannsynligvis har en flytende rente, så kan den gode renta du forhandlet deg frem til, endres igjen neste måned. Les mer om flytende rente her
Vurder nedbetalingstiden på lånet
Dersom terminbeløpet er for høyt for at økonomien kan håndtere det, kan det være lurt å vurdere en lengre nedbetalingsplan. En lengre nedbetalingsplan betyr flere termingebyrer, og flere terminer hvor du betaler rente. Men i mange tilfeller så kan det være bedre å strekke lånet et år lengre, for at den daglige økonomien skal gå rundt
Vurder hvor mye gjeld man har fra før av
Hvis økonomien klarer det så er det alltid å anbefale at man betaler så mye man klarer hver måned på forbruksgjeld. Dette er gjeld med høye renter og desto lengre du har denne gjelden, desto mer penger forsvinner ut av kontoen din i form av renter og gebyrer.
Hvis din økonomi akkurat klarer å betjene et lån med et terminbeløp på 6 000 kroner, så kan du strekke ut lånet et år lengre, for å få et lavere terminbeløp, men heller betale 6 000 kroner de månedene du klarer.
Hvis man bare har 6 000 kroner til overs etter at regningene er betalt og matbudsjettskontoen er fylt opp, så kan du kanskje heller vurdere et terminbeløp på 4 500 kroner, og heller betale inn 1 500 kroner ekstra de månedene du har rom for det.
Sammenlign ditt terminbeløp på Bytt.no
Ønsker du å sammenligne terminbeløpet på ditt lån? Bruk hurtignavigeringen nedenfor for å bli tatt videre til Bytt.no sine sammenligningslister for lån og gjeld:
- Sammenlign terminbeløpene på boliglånene
- Sammenlign terminbeløpene på billånene
- Sammenlign terminbeløpene på forbrukslånene
- Gå videre til Bytt.no sin bankportal og sammenlign lånene selv
Ikke fornøyd med lånet du har nå?
Hvis du sjekker dine lånevilkår og ser at du betaler en unødvendig høy rente, og kanskje til og med et termingebyr du aldri har sett maken til, så er det heldigvis veldig lett å bytte lån. På fagspråket så kalles dette å refinansiere, men dette er egentlig bare et fancy ord på å bytte gjeldsbank. Du kan lese mer om refinansiering her
Når man refinansierer så tar man enkelt og greit å flytter gjelda fra en bank og over til en annen. Det kan være mange grunner til at man ønsker å refinansiere, og en av dem kan være for å få bedre betingelser på terminbeløpet ditt.