Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert torsdag 21. november

Hva er medlåntaker?

OPPDATERT TIRSDAG 8. NOVEMBER 2022

Det å få et nei fra banken er mer normalt enn man skulle tro. Men hva gjør man i slike situasjoner? Løsningen kan være en medlåntaker.

Med en medlåntaker med på lånet ditt stiller du mye sterkere i bankens øyner. Du får også større spillerom på hvor mye du ønsker å låne
Med en medlåntaker med på lånet ditt stiller du mye sterkere i bankens øyner. Du får også større spillerom på hvor mye du ønsker å låne

Hva er medlåntaker

En medlåntaker er en person som forplikter seg til å betjene lånet på helt lik linje som hovedlånetaker frem til lånet er nedbetalt. I de fleste tilfellene så betaler man 50-50, men vær alltid varsom som medlåntaker. 

Du er selv ansvarlig for å betale inn din del av lånet, og hvis hovedlånetaker ikke kan betale, risikerer du å stå ansvarlig for lånet.

Kausjonist kan løses ut av ansvaret når boligens verdi stiger, eller når lånetaker har nedbetalt kausjonistens innskudd, mens en medlåntaker står solidarisk ansvarlig sammen med hovedlånetaker frem til lånet er fullstendig nedbetalt. 

Størst sikkerhet for banken

I motsetning til en kausjonist så står begge lånetakerne ansvarlig for lånet helt frem til lånet er nedbetalt, som da gjør at banken har en sikkerhet på lånet i mange år fremover. 

I tillegg så er det nå 2 som betjener lånet, med 2 forskjellige inntekter, istedenfor at en kausjonist skal ta over lånet, dersom hovedlånetaker misligholder lånet. 

Kausjonist er ment for å være et sikkerhetsnett for bankene hvis du ikke betaler ned på lånet ditt, mens en medlåntaker betaler ned på lånet sammen med hovedlånetaker og er solidarisk ansvarlig for lånet. 

Usikker på hvor mye du kan låne? Les mer om din betalingsevne og hvor mye du kan låne her

Når man er 2 personer som skal ta opp et lån sammen, så betyr dette 2 inntekter og 2 egenkapitaler, som da gjør at du kan ta opp et større lån enn du hadde kunnet alene. 

Hvem kan være medlåntaker?

  • Foreldre

Hvis man er relativt fersk ute i arbeidslivet og vil komme seg inn på boligmarkedet, så kan kan man høre med foreldrene om de kan stille som medlånetaker. Det er da veldig viktig at du og foreldrene setter seg ned å prater åpent om lånet, og gjerne også skriver en kontrakt på nedbetalingsplanen. 

Hvilken nedbetalingsordning dere skal gå for burde være nøye planlagt, slik at det ikke blir problemer i fremtiden. Et boliglån nedbetales på ca 20-30 år, så man skal planlegge og ta høyde for en rekke forhold inn i fremtiden. 

  • Kjæreste eller ektefelle

Den mest vanlige medlåntakeren er samboer, kjæreste eller ektefelle. Det kan være et spennende kapittel når man først skal trå ut i boligverdenen, og det kan bli ekstra fint hvis man deler denne opplevelsen med kjæreste eller ektefelle. 

Her er det også viktig å planlegge for de værste forhold, slik at man har en plan dersom forholdet ikke skulle fungere i det lange løp. Det er høyst til å anbefale at dere skriver en samboerkontrakt, hvor man enkelt og greit signerer på at dere begge eier hver sin del av boligen og lånet, og at man forplikter seg til å betjene lånet frem til gjelden er nedbetalt. 

Legg også til en klausul om at den ene kan kjøpe ut den andre av boligen dersom forholdene krever det. 

Har du en kredittgjeld som aldri minker? Se våre enkle grep for å redusere gjeldsutgiftene her

  • Gode venner

En tredje løsning kan også være å ha en god venn som medlåntaker. Har du en venn i studietiden så kan det være en liten investering å kjøpe en liten bolig sammen. Da har du en sikker bolig i studietiden, og boligen har sannsynligvis steget litt i verdi i løpet av årene som student. 

Ofte så er det billigere per måned å kjøpe en bolig, enn å betale dyr husleie.

Det er særdeles viktig at dere, i disse tilfellene, har en god plan på lånet, og i tillegg også har skrevet en kontrakt mellom låntakerne. Et vennskap kan vare hele livet ut, men med en gang det blir uenigheter innenfor økonomi, så kan dette tære hardt på vennskapet. 

Du har et ansvar

Husk at det er snakk om mye penger når man skal ta opp et boliglån sammen, og det er viktig at dere begge er så og si i en samme livssituasjon. Her er det ikke snakk om hvem du skal dele kollektiv med, eller en venn du kan dele husleia med.

Her er det snakk om 6 og 7-sifret beløper hvor det må stilles stor tillitt til hverandre. Viktigheten med en fyldig kontrakt mellom lånepartene kan vi ikke understreke sterkt nok. 

Enkle bankbytter

I moderne tider har det blitt mye lettere å bytte bank. Det meste blir gjort elektronisk, og dagene hvor man måtte finne frem finstasen for å overbevise banken om at man har livet på stell, er langt forbi.

Bruk gjerne sammenligningstjenesten vår slik at du får se hvilke banker som er best for dine forhold, så fyller du ut informasjonen banken etterspør, og vipps så er pengene og hele kundeforholdet flyttet over til en bedre og billigere bank

Du kan lese mer om de elektroniske bankbyttene her

Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR