Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert torsdag 21. november

Fastrenteinnskudd - Slik sparer du langsiktig

OPPDATERT MANDAG 6. NOVEMBER 2023

Sparing på en fastrentekonto gir deg en god avkastning på dine sparepenger, men velger du feil konto så kan dette ende opp med å koste deg dyrt.

En fastrentekonto gir deg en god og konkurransedyktig rente, men tar man ut pengene før avtalt tid går vinningen fort opp i spinningen.
En fastrentekonto gir deg en god og konkurransedyktig rente, men tar man ut pengene før avtalt tid går vinningen fort opp i spinningen.

Hva er en fastrentekonto?

En fastrentekonto er i korte trekk en sparekonto som gir deg en fast rente i en forhåndsbestemt periode. Fastrenten står stille uansett hvordan markedet beveger seg, og man kan som oftest velge å binde renta i 1 til 5 år. Desto lengre man binder renten, desto bedre rente får man i de fleste tilfellene.

Sammenlign alle norske fastrentekontoer på sparerente og ekte kundeerfaringer i Bytt.no sine sammenligningslister for sparekontoer her

Fastrentekonto skal gi deg en trygghet og en forutsigbarhet på ditt sparebeløp, og du skal kunne sitte stille i båten mens det blåser opp til storm. Har man penger som ellers hadde stått urørt, så gir en fastrentekonto en god rente hvis man planlegger godt i forkant.  

Er du usikker på hvor lenge du skal spare eller hvor mye du skal sparebeløpet, så kan en høyrentekonto være en bedre løsningen for deg. Du kan lese mer om høyrentekontoer her

Hvorfor velge en fastrentekonto?

En fastrentekonto passer godt for sparekunder som har ekstra kapital de vet de ikke kommer til å ha bruk for i nærmeste fremtid. Har du f.eks. spart opp 50 000 til barnet ditt og vet at disse ikke skal røres før barnet blir 18 år, så kan en fastrentekonto være greit for dere. 

Med en fastrentekonto så vet du nøyaktig hvor stor avkastningen din blir, og du kan begynne å planlegge lengre frem i tid, enn du hadde kunnet med en flytende rente. 

Hvis du vil at barnet ditt skal ha eksempelvis 100 000 kroner innen barnet er 18 år, så kan du enkelt regne deg bakover for å se hvor stort fastrenteinnskuddet skal være. 

Ta meg videre til Bytt.no sine sammenligningslister for fastrente sparekontoer

Fastrentekonto og bruksbegrensninger

Det finnes utallige grunner til hvorfor man burde spare penger på en sparekonto, så når man klarer å finne en grunn som kan motivere deg og hvis man skal spare langsiktig så er det ekstra viktig at du sjekker hvilken sparekonto du legger dine sparepenger i. 

De aller fleste fastrentekontoene kommer med restriksjoner og man finner sjeldent en fastrentekonto som kommer helt uten bruksbegrensninger. Så det viktige for deg som en sparekunde er å være sikker på at sparekontoen du velger er en sparekonto som passer dine behov. 

  • Bindingsperiode

Hvor lenge du ønsker å spare er helt opp til deg, men hvis du har penger du uansett ikke skal røre de neste 5 årene, så får man som oftest best rente desto lengre man binder renten. 

De fleste fastrentekontoene gir deg mulighet til å binde sparerenten på 1 år til 5 år, men man kan også få kortere eller lengre perioder hvis man tar kontakt med sparebanken direkte. 

Hvis du ønsker mer frihet på dine sparepenger så kan man også velge en høyrentekonto. Der får man litt lavere rente, men det stilles færre krav til antall innskudd og uttak hvert år. Les mer om friheten som kommer med sparing på en høyrentekonto her

  • Fri innskuddsperiode

De aller fleste fastrentekontoene sperres for innskudd noen dager etter kontoen er opprettet og man må være obs på hvor mange dager du har på å gjøre dine innskudd før kontoen låses.

Som oftest så kan man gjøre så mange innskudd man ønsker de 10 første dagene etter kontoen er opprettet, men etter 10 dager så sperres kontoen for flere innskudd og du kan heller ikke ta ut pengene så lenge sparerenten er bundet. 

  • Krav til innskuddsbeløp

Fastrentekontoer stiller itillegg krav til hvor lite innskuddet skal være, og i noen tilfeller stiller de også krav til hvor mye du kan spare. Innskuddsgrensene varierer fra bank til bank, men undersøk derfor hvilken sparebank som kan gi deg de beste betingelsene for ditt sparebeløp. 

Noen fastrentekontoer har også en grense på hvor mange innskudd du får lov til å gjøre. Hvis man overfører sparepenger fra forskjellige kontoer, og over til en fastrentekonto som har en grense på max 5 innskudd, så kan rekkefølgen på dine overføringer ha mye å si. 

  • Oppsigelse

Noen fastrentekontoer gir deg også mulighet til å ta ut penger før rentebindingsperioden er over, men husk at det da påløper gebyrer. Som oftest så må man betale en prosentdel av uttaksbeløpet, men vær obs på at du i så fall betaler prosenter av uttaksbeløpet, og ikke det totale sparebeløpet.

  • Kapitaliseringsperioder

Med kapitaliseringsperiode så menes det hvor ofte rentene overføres til din konto. Du kan som oftest velge mellom årlig og månedlig, men resultatet av sparingen din vil bli det samme. 

Ofte så velger man månedlig kapitalisering hvis man ønsker å se sparebeløpet vokse hver måned, og årlig kapitalisering hvis man ønsker å distansere seg fra sparepengene for å kanskje glemme at de er der.

Ta meg videre til Bytt.no sine sammenligningslister for fastrente sparekontoer her

Langtidssparing for barn?

Det finnes mange forskjellige måter å spare til ditt barns fremtid, men kanskje kan en fastrentekonto være en del av spareplanen din for det om. 

Har man en boligsparekonto for barn, eller en annen sparekonto med god rente som tillater sporadiske innbetalinger, så kan det være lurt å sette ditt årlige sparebeløp over på en fastrentekonto for å få mest mulig ut av sparerenten.

Du kan lese mer om boligsparing for barn her

Vær obs på å bytte fastrentekonto. 

Med en fastrentekonto så får man som oftest en bedre rente enn andre sparekontoer, men det forutsetter også at du legger en langtidsplan og klarer å følge denne. Setter du inn 100 000 på en konto med 5 år med binding, så skal du være helt sikker på at du ikke trenger disse pengene de neste 5 årene. 

Ofte så er uttaksgebyret høyere enn sparerenten, som gjør at hvis du skal ta ut pengene før bindingsperioden er over så går vinningen opp i spinningen

Hvis du skal bytte fastrentekontoen til din en annen bank, så burde du undersøke om din nye bank kan betale straffegebyret hvis du bryter fastrenteavtalen med din nåværende bank. Se våre sammenligningslister for fastrentekontoer her

Les andres kundeerfaringer

For at du skal få både den beste avkastningen på sparepengene dine, men også den beste spareopplevelsen, så er det derfor veldig lurt å se hva andre sparekunder har sagt om sparebankene. 

Våre omtaler gir deg da en liten pekepinn på hvilken bank som tar best vare på deg og dine sparepenger. Ofte så kan 0,10% lavere rente i en bank som stiller kunden i fokus være den beste løsningen. 

I listen under så ser du hvilken bank som gir den den beste sparerenten, men også hva andre sparekunder synes om de enkelte bankene. Hvis du ønsker å se de forskjellige sparebankene og hva kundene mener om dem, så kan du se en oversikt her.

Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR