⚠️
Blakk Week på
strøm mobil bredbånd forsikring lån
Spar opptil 20 000 kr
Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert søndag 1. desember

Spar feriepenger med å betale i lokal valuta

På ferie? Derfor burde man betale i lokal valuta

OPPDATERT TORSDAG 25. MAI 2023

For at ferien skal bli så billig som mulig er det høyst til å anbefale at du alltid betaler i lokal valuta når du reiser eller er på ferie utenfor Norge

På ferie? Da kan det lønne seg å betale for varer, aktiviteter, opphold og andre utenlandske transaksjoner i lokal valuta
På ferie? Da kan det lønne seg å betale for varer, aktiviteter, opphold og andre utenlandske transaksjoner i lokal valuta

Derfor burde du alltid velge lokal valuta

Når man er på ferie utenfor våre norske grenser får man ofte et valg om hvilken valuta man ønsker å betale i, og valgene er ofte designet for å forvirre.

Minibanker og bankene har til fordel å forvirre så mange kunder som mulig her, da minibankene tjener store summer på at norske kunder velger feil valg.

Det er analysert at nordmenn taper opp i milliardbeløper hvert år på å velge feil valg i minibankene i utlandet. 

Husk alltid å betale i lokal valuta når du reiser utenfor våre landegrenser.

Hellas, Portugal og Kroatia ser ut til å være landene hvor flest kunder tar ut penger fra minibanker i norsk valuta i følge en analyse gjort av Bank Norwegian. (Altså; ikke lokal valuta) Vær gjerne litt ekstra oppmerksom i disse landene. Velg en annen minibank hvis betaling i lokal valuta ikke er tilgjengelig eller godt gjemt. 

Hvorfor velge lokal valuta

Hvis du velger å betale for gjenstandene eller aktivitetene du kjøper på en ferie med norske kroner er det nemlig opp til banken eller brukerstedet å konvertere valutaen, legge på konverteringsgebyrer og ofte også uttaksgebyrer grunnet et utenlands bankkort. 

Med å betale i lokale valutaer er det opp til betalingsnettverket ditt, som for eksempel Visa eller MasterCard, å konvertere valutaen og transaksjonen. 

Både Visa og MasterCard ønsker at så mange som mulig skal bruke dems kortløsninger, så begge betalingsnettverk har som insentiver om å være så billige som mulig, og det merker man fort på valutakonverteringen i utlandet.

I motsetning til Visa og MasterCard sine insentiver om å gjøre det billig, så har lokale banker og brukersteder innsett at man kan tjene store penger på å forvirre kunder til å betale i feil valuta.  

Derfor burde man alltid betale i lokale valutaer. Du får en mye bedre og billigere valutakonvertering, og ofte også særdeles lave uttaksgebyr eller valutakonverteringsgebyrer.

Visste du at mange kredittkort gir deg både reiseforsikring inkludert, samtidig som gebyrfrie transaksjoner i utlandet? Du kan benytte deg av Bytt.no sine sammenligningslister for kredittkort for å finne et reisekort som gjør ferien din både billigere og tryggere her

Høyere valutakurser

De fleste minibanker og terminaler rundt omkring i utlandet benytter seg av systemer som tilbyr dynamiske valutakonverteringer (DCC) som får det til å se ut som at transaksjonen er så billig som den kan få blitt.

Du får presentert en sum i norske kroner, allerede konvertert fra den lokale valutaen, uten noe særlig mer kunnskap om hvilken valutakurs konverteringen skjer i. 

Du må da stole på at den utenlandske banken du aldri har hørt om konverterer valutaen til forbrukerens beste, og ikke til bankens beste. 

Dette kan man enkelt teste selv også. Hvis du kjøper 1 brus i lokal valuta og 1 brus i norsk valuta mens du er i utlandet vil du se en forskjell på transaksjonene på kontoutskriften din.

Det er som oftest snakk om små beløper på rundt 1-3 kroner per brus, i dette eksempelet, men med å betale i norsk valuta på hver transaksjon i utlandet så utgjør denne valutakonverteringen en god del. 

Gebyrfrie betalingskort

Når man er i utlandet så er det flere ting man burde være oppmerksom på enn bare hvilken valuta man skal betale i.

Transaksjon- og uttaksgebyrer, og eventuelle valutakonverteringspåslag er alle gebyrer som kan gjøre at ferien blir dyrere enn nødvendig.

De fleste vanlige bankkort kommer med gebyrer og påslag som gjør ferien dyrere selv om man betaler i lokal valuta, og det kan være lurt å finne et betalingskort med så lave transaksjonsgebyrer som mulig.

I Bytt.no sine sammenligningslister for kredittkort for reise og ferier kan man sammenligne de forskjellige kredittkortene som gir deg reiseforsikring inkludert på reisen din. 

Sammen med reiseforsikring så er det mange kredittkort som tilbyr gebyrfrie transaksjoner og uttak i utlandet som vil gjøre ferien litt billigere. 

I tillegg til reiseforsikring og gebyrfrie transaksjoner, så tilbyr mange kredittkort også større fordelsprogrammer hvor man ofte får rabatter på flyreiser, hotell og opphold i utlandet. 

Den totale besparelsen med å benytte et kredittkort på ferien for så å betale det ned med sparekontoen, kontra å bare bruke sparekontoen kan bli enorm. 

5% cashback, 25% avslag på hotell og opphold, gratis SAS lounge og billigere flybiletter, gebyrfrie uttak og transaksjoner, og reiseforsikring, kontra ingen fordeler med å benytte oppsparte midler. 

Har du for eksempel satt av 20 000 kroner i feriebudsjett og har disse pengene stående på en sparekonto, er det høyst til å anbefale at du finner deg et godt kredittkort for bruk i utlandet og setter kredittgrensen til 20 000 kroner, og betaler hele regningen når du kommer hjem fra ferien. 

På denne måten får du benyttet deg av alle fordelene et kredittkort kommer med, før renten i det hele tatt begynner å tikke inn. 

Reisekort

Med et kredittkort for reise er ferien din sikret dersom man skulle bli syk eller må avlyse ferien av andre uforutsette grunner.

Et godt reisekort burde ha gebyrfrie uttak i utlandet, lave valutapåslag , rabatter eller cashback på fly og hotell, og reiseforsikring inkludert.

SE ALLE REISEKORT

Bensinkort

Et bensinkort er et kredittkort som gir deg penger tilbake, eller rabatter, for hver liter drivstoff du fyller.

Så dyrt som drivstoff har blitt i det siste, så kan det virkelig lønne seg godt å bytte ut det vanlige bankkortet, med et bensinkort.

SE ALLE BENSINKORT

Cashbackkort

Et cashbackkort er et kredittkort som gir deg penger tilbake på diverse transaksjoner. Da er det noen kort som gir cashback på alle transaksjoner, og noen kort som gir en litt høyere cashback på spesifikke transaksjoner.

Vær obs på at det som alltid kommer en begrensning på hvor mye cashback du kan få i løpet av et år.

SE ALLE CASHBACK-KORT
NYLIGE OMTALTE KREDITTKORT
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR