Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?
En varmepumpe bruker daglig 6-15 kWh elektrisitet på å varme opp boligen på en gjennomsnittslig desemberdag, og ca den samme mengden kilowattimer på å kjøle den ned på en dag i juli.
Mange snakker om hvor mye kWh varme en varmepumpe produserer, og dette spekteret blir litt større enn å regne ut hvor mye strøm en varmepumpe bruker.
Dette hele avhenger av hvilken varmepumpetype man har, og hvilken modell. I snitt vil varmepumper generere alt fra 7-75 kWh varme på en gjennomsnittslig sommer- eller vinterdag.
kWh varme er en måte å måle mengden varme som blir produsert og som ofte måles opp mot hvor mye kWh elektrisitet enheten bruker.
På utkikk etter en ny varmepumpe?
Bytt.no har utviklet en strømbesparelses-kalkulator som regner ut hvor mye strøm man kan spare ved å montere en varmepumpe. Sjekk hvor mye strøm din bolig kan spare med en varmepumpe her.
Hvor mye strøm bruker en luft/luft-varmepumpe?
En luft til luft varmepumpe bruker i gjennomsnitt 10-15 kWh til å varme opp en kald vinterdag, eller kjøle ned en varm sommerdag.
Hvor mye strøm bruker en luft/vann-varmepumpe?
En luft til vann varmepumpe varmer opp større deler av boligen enn en luft/luft-varmepumpe, og bruker også totalt mindre strøm. En luft/vann varmepumpe bruker i gjennomsnitt 8-12 kWh på de værste dagene.
Hvor mye strøm bruker en væske/vann-varmepumpe?
Skal man varme opp boligen på vinteren, eller kjøle den ned på sommeren med en væske til vann varmepumpe bruker man så lite som 6-10 kWh.
Eksemplene ovenfor er regnet ut ifra hvor mye kWh det ville tatt å varme opp eller kjøle ned en bolig fra kald eller varm tilstand. Det vil kreve mye mindre strøm å holde temperaturene vedlike hver dag.
Hvor mye koster det å varme opp boligen med en varmepumpe?
Med en strømpris på eksempelvis 50 øre/kWh så vil det koste så lite som 5-7,5 kr å varme opp, eller kjøle ned boligen med en luft til luft-varmepumpe, 4-6 kroner med en luft til vann-varmepumpe, og 3-5 kroner med en væske/vann-varmepumpe.
For å sette det litt i perspektiv så koster en panelovn i snitt 7-10 kroner daglig per panelovn.
Strekker man disse beløpene over 30 dager, eller opplever dyrere strømpriser, så kan det fort se ut som en stor sum, men disse eksemplene gjelder kun hvis man sjeldent bruker varmepumpen, og skrur den på en dag hvor det er ekstremt varmt eller kaldt.
Ved vanlig bruk av varmepumpen vil varmepumpen aldri trenge å varme opp boligen fra kald tilstand, eller kjøre ned boligen fra varm tilstand. Det daglige forbruket blir derfor mye lavere enn de gitte eksemplene for de fleste.
Usikker på om du har en god eller en dårlig strømavtale? Sammenlign alle 334 strømavtaler på det norske markedet her, eller la Bytt.no sin strømrobot analysere strømavtalen du har, for å se om den finner bedre og billigere avtaler her
Slik får du varmepumpen til å bruke mindre strøm
Mengden strøm en varmepumpe bruker daglig vil variere ut ifra faktorer man ikke kan påvirke som blant annet vær, men det finnes grep man kan ta for å redusere, og holde nede strømforbruket til en varmepumpe
Ved å rense varmepumpens filtre som er plassert på varmepumpens innedel under dekselet, vil man sørge for en bedre lufttilstrømning og varmepumpen vil bruke mindre energi til å varme opp luften. Dette burde gjøres hver 3-6 måned.
Man burde også ha varmepumpen på service fra tid til annen slik at autoriserte fagfolk kan vedlikeholde og rense delene man selv ikke har lov til å håndtere.
Dette er anbefalt å gjøres hvert andre år og er med på å drastisk redusere strømforbruket til varmepumpen.
En varmepumpeservice er nødt til å bli utført av F-gass sertifiserte fagfolk, og kan ikke uføres av ufaglærte privatpersoner. Les mer om hvorfor varmepumpeservicen må utføres av fagfolk her
Visste du at Bytt.no har en egen kåring over Norges billigste strømavtale? Se hvilken strømavtale som er Norges billigste her
Skreddersy dine varmepumpetilbud på Bytt.no
I Bytt.no sin anbudstjeneste for varmepumper kan du velge å få et uforpliktende prisoverslag fra opp til 3 lokale varmepumpemontører på de forskjellige varmepumpetypene.
I dialog med montørene og tilbyderne kan man rådføre seg og forhøre seg rundt hvilken varmepumpetype montørene kan anbefale, og finne ut av hvilke som ville vært mest lønnsomt og effektiv for din bolig.
Prisoverslagene man får kan man bruke som forhandlingskort inn mot montørene slik at man får presset prisen på varmepumpen så langt ned som mulig.