Boligsparing for ungdom
Samtidig som at staten setter strenge krav om egenkapital for at boligøkonomien ikke skal kollapse, så har de også utarbeidet en mulighet for ungdom å spare opp til de strenge kravene om egenkapital.
De fleste BSU-kontoene kommer med de samme godene, og vilkår, og det er som regel bare renten som varierer. Men det finnes likevel BSU-kontoer som er bedre enn andre.
Vi har samlet en oversikt over Norges beste BSU sparekontoer i flere kategorier her
Oppdaterte BSU-regler for 2024
Dette er de nasjonale BSU-reglene oppdatert for 2024
Fordeler
- Du kan spare 27 500 kroner i året på din BSU-konto
- Du kan spare 300 000 kroner totalt på BSU-kontoen
- Du kan spare ut året du fyller 33 år.
- Du får 10% av årlig innbetalte sparebeløp i skattefradrag. Totalt 2 750 kr hver år.
Ulemper
- Pengene ‘låses’ hvert år. Du kan kun ta ut penger du har satt inn nåværende år.
- Pengene du har spart opp på BSU må bli brukt til å kjøpe eller betale boliglånet. Hvis pengene brukes på noe annet, må det totale skattefradraget tilbakebetales.
- Dersom man eier en bolig helt eller delvis så får man ikke skattefradrag
- Hvis du avslutter din BSU-konto kan du ikke opprette en ny en.
Pengene står på BSU-kontoen helt til du ønsker å ‘cæshe ut’. Du kan fortsette å spare på BSU selv om du eier en bolig. Du kan lese mer om BSU sparing og hvorfor det kan være lurt å fortsette å spare opp egenkapital på BSU selv om man eier bolig her
Skattefradrag
Den desidert beste fordelen med en BSU-konto er skattefordelene. Hvis man klarer å spare 27 500 kroner i året, så får man i tillegg til en rekordhøy sparerente, også 2 750 kroner av staten som takk for innsatsen hvert år.
Gjør man disse 2 750 kronene om til renter, så ser man at man faktisk får hele 10% renteavkastning på en BSU-konto hver år.
Man er ikke nødt til å fylle opp BSU-kontoen med 27 500 kroner hver år for å kunne dra nytte av skattefradraget, og staten betaler 10% av det totale innsparte beløpet hvert år.
Så hvis du er ung og uansett skal spare til bolig, så finnes det ikke en bedre avkastning på sparekontoene på det norske markedet enn en BSU-konto.
Du finner vår oversikt over Norges beste BSU-kontoer her
Restriksjoner
Med dette ‘skatteparadiset’ BSU-sparing kan være så kommer det som alltids noen restriksjoner også. Restiksjoner som kommer både forbrukeren, banken, staten og boligmarkedet til gode, men hvis man ønsker en mer fleksibel sparemåte hvor man kan ta ut penger ved behov f.eks. så kan det være mer smart med en høyrentekonto.
Hvert år så låses sparepengene dine på BSU-kontoen, som gjør at du ikke kan ta ut penger du har spart i fjor, hvis det plutselig kommer en uforutsett dyr regning f.eks.
Når sparepengene låses hvert år får man en garanti for at sparepengene ikke blir brukt til andre unødvendige ting.
Vi har samlet svarene på de mest stilte spørsmålene om BSU i en oversikt her
Ta ut penger fra BSU
Hvis du ønsker å ta ut penger fra BSU-kontoen din så har man mulighet til dette, men anbefales ikke.
Hvis du skal ta ut mer sparepenger fra kontoen enn du har spart opp hittil i år så er man nødt til å avslutte BSU-kontoen sin. Da får du utbetalt alle pengene du har spart opp til nå, men du må betale tilbake skattefradragene du har fått opp gjennom årene som følge av BSU-sparingen.
Visste du at man nå kan bruke BSU-pengene til oppussing? Les mer om BSU til oppussing her
Hvis du har fått maksimalt ut av skattefradragene, og tar ut sparepengene fra BSU-kontoen til noe annet enn bolig kan du risikere å måtte betale tilbake 30 000 kroner.
Penger du har spart hittil i år kan likevel taes ut i inneværende år, uten at du får noe skattesmell for dette.
Hvert nyttår overføres det beløpet du har spart opp til nå i år, over til en låst BSU-konto, mens penger du sparer i inneværende år blir stående på en midlertidig BSU-konto som man kan overføre inn og ut av.
Kan vurdere forbrukslån
Hvis du f.eks. er i en situasjon hvor trenger 100 000 kroner, og den eneste muligheten er å ta ut penger fra BSU-kontoen, så kan det veldig ofte heller lønne seg å ta opp et forbrukslån.
Et forbrukslån kan også sette dempere på økonomien, men man er nødt til å veie en potensiell skattesmell og fraskrive seg retten til en ny boligsparingskonto bl.a. opp mot kostnaden på et forbrukslån.
Du kan lese mer om forbrukslån og hvordan du får den laveste renten her.
Allerede boligeier?
Hvis man allerede eier en bolig så får man ikke skattefradrag på dine årlige sparebeløp. Det kan fremdeles være greit å fortsette å spare på BSU-kontoen, da den gir gode renter, og mulighet for å øke boliglånet i forbindelse med oppussing f.eks.