Hva er et solcellepanel?
Solcellepaneler er energisystemer som omdanner energien fra solen om til elektrisk energi som kan brukes til å gi dine elektroniske apperater strøm, gjennom en prosess som heter fotovoltaisk effekt.
Et solcellepanel inneholder små solceller laget av halvledermaterialer som skaper en elektrisk strøm når de blir eksponert for sollys.
Hvor mye koster et solcellepanel
Et solcelleanlegg koster rundt 1000 kroner per panel hvis man vil gå for et billig ett, men kan også koste opp mot 5-10 000 kroner per panel dersom man skal ha et kvalitetssikkert og god panel.
Vanligvis så ser man på totalkostnaden ved et solcelleanlegg når man skal sammenligne priser, og et fullt solcelleanlegg koster fra 100 000 kroner og oppover.
Prisen på et anlegg kommer også helt ann på hvor stort anlegg man selv ønsker. Et anlegg bestående av 10 paneler koster 140 000 kroner hos flere montører, hvis man da inkluderer monteringskostnaden.
Se Bytt.no sin sammenligninstjeneste for solcellemontører i Norge her. Her får man oversikt over hvilke montører som kan montere solcellepaneler i din kommune samtidig som man kan lese hva montørens kunder har å si om jobben som ble gjort.
Se pris på solcellepanel
I Bytt.no sin anbudstjeneste for solcellepaneler kan man innhente skreddersydde pristilbud på solcellepaneler fra flere lokale og nasjonale solcellemontører.
På denne måten kan man enkelt sammenligne prisen på solcelleanlegget og måle dette opp mot tilbudene man får fra de andre leverandørene.
Det vil også være mulig å forhandle på både pris og kvalitet ved bruke tilbudene som forhandlingskort inn mot de andre montørene.
Ta meg videre til Bytt.no sin anbudstjeneste for solcellepaneler her
Solcellepanel til tak
Solcellepaneler monteres som oftest på boligens tak da dette pleier å være den delen av boligen eller tomten som er mest eksponert for sollys.
Skal man montere solcellepaneler på taket kan vinkelen på disse panelene gjøre at boligens fasade skifter struktur, og man må da søke om tillatelse fra kommunen før man monterer solcellepanelene.
Før man monterer solcellepaneler på taket er det også viktig å kartlegge hvilken stand boligens tak er i. Et stort solcelleanlegg veier endel, og det er viktig at taket tåler denne vekten.
Ved gamle tak kan det også være lurt å forbedre strukturen slik at man ikke trenger å demontere solcelleanlegget noen år etter at det er montert fordi takets levetid synger på siste verset.
Levetid på et solcellepanel kan variere utifra hvilken modell man kjøper, men som standard så har et solcellepanel en levetid på 20 år. Flere modeller kan også ha en levetid på opp mot 50 år.
Hva som er mest lønnsomt av solfangere og solcellepaneler veid opp mot oppstartskostnaden kan være uklart for de fleste. Les om hele mattestykket og hva som er mest lønnsomt av solcellepaneler og solfangere her
Solcellepanel til hus
Har man et hus eller en enebolig står man litt mer fritt til hvor man ønsker at solcellepanelene skal monteres. Solcellepaneler trenger ikke nødvendigvis bli montert på boligens tak.
Garasjetak er også ofte brukt til å montere solceller, og på tomter som er litt større kan man også vurdere å montere dem på bakken.
Bakkemonterte solcellepaneler krever litt større strukturelle oppgraderinger og sikring, men kan være et alternativ dersom boligens tak ofte er skyggelagt, eller vender feil vei i forhold til solens retning.
Solcellepanel til leilighet
Skal man montere solcellepaneler når man bor i en leilighet eller boligblokk er det først og fremst viktigst å forhøre seg med styret i borettslaget eller leilighetsblokken om dette er lov.
Styret kan ha vedtatt at strukturelle endringer på fasaden ikke er lov, eller at det finnes andre lover i styrets vedtaker som hindrer deg i å montere solcellepaneler.
Det kan også være plassmangel da flere leiligheter deler samme tak, og styret kan se negativt på en førstemann til mølla løsning.
Det vil kunne være mulig å montere et fåtall av solcellepaneler på leilighetens veranda, men effekten av 2-3 solcellepaneler er relativt lav og kan komme til å ta lang tid før dette kan regnes hjem.
Solcellepanel til hytte
Det blir mer og mer populært å montere solcellerpaneler på hytter, og da spesielt hytter som ellers ville vært uten strøm.
Det finnes flere hytter som ikke er koblet til strømnettet her i Norge, hvor da et lite solcelleanlegg kunne vært smart for å få strøm i stikkontaktene.
Solcellepaneler til hytter pleier også ofte å inneholde et mindre solcellebatteri slik at de dagene hvor hytta står tom kan strømmen som genereres oppbevares i batteriet frem til hytta blir tatt i bruk igjen.
Hvordan fungerer solcellepanel
Solcellepaneler fungerer på den måten at små fotovoltaiske celler absorberer sollyset og konverterer dette sollyset til elektrisitet.
Cellene inneholder halvledermaterialer, ofte et stoff som heter silisium, som absorberer fotoner fra sollyset.
Når sollyset treffer en solcelle frigjøres det elektroner i halvledermaterialet som igjen skaper strøm som samles opp og ledes gjennom et avansert kretssystem.
Strømmen som genereres i solcellene kalles for likestrøm (DC) og kan ikke direkte brukes i stikkontakten, og et solcelleanlegg er helt avhengig av en inverter som konverterer denne strømmen over til vekselstrøm (AC) som er den strømmen boligen bruker.
Kan man montere solcellepanel selv?
Ja man kan montere solcellepanelene selv, da selve monteringen av panelene ikke krever et beskyttet tittel for å montere. For å koble solcelleanlegget inn på boligens strømkrets må man imidlertid kontakte en elektriker da dette er arbeid som kun kan gjøres av fagfolk.
Det er ikke til å anbefale å montere panelene selv, da det er mye som kan gå galt under monteringen, og man går også glipp av ekspertisen og all planlegging som går inn i det å montere solcellene i riktig vinkel, eller hvordan man på best måte skal seriekoble panelene for eksempel.
Hvor stort solcellepanel trenger jeg
Det finnes enormt mange forskjellige solcellepaneler, og hvilke paneler bolig har mest nytte av varierer ut ifra enormt mange faktorer.
Det er alltid lurest å kontakte fagfolk og montører for å få et prisoverslag og en større forståelse på hvilke solcellepaneler nøyaktig din bolig har bruk for før man bestiller panelene.
Man kan i teorien kjøpe solcellepanelene i flere forskjellige butikker, for så å kontakte en montør, men de fleste montørene er spesialtrent i et gitt antall forskjellige solcellepaneler som gjør at det ikke finnes en garanti for at montørene kan klare å montere solcellepanelene man kjøpe billig fra utlandet for eksempel.
Det er ikke lurt å spare på kruttet når man først skal montere et solcelleanlegg. Man monterer ett solcelleanlegg i løpet av boligens levetid, men bestiller man et billig anlegg på eget initiativ finnes det ingen garantier for at anlegget kommer til å leve lenge nok til å spare inn kostnaden.
Få tilbud fra flere lokale montører og forhandlere
Bytt.no samarbeider med pålitelige og dyktige montører og forhandlere som gjør at man er garantert et solcelleanlegg som er bygd for å vare lenge, til en konkurransedyktig pris.
Anbudstjenesten for solcellepaneler legger til rette for at man skal kunne forhøre seg med flere montører før man bestemmer seg. Man kan også forhandle på pris hos flere montører med å informere montørene at du har tatt kontakt med flere montører.
På denne måten får man brukt sin forbrukermakt og kan skreddersy løsningene og prisene til en mye større grad enn hvis man kun kontakter en montør.
Få skreddersydde pristilbud fra flere montører og forhandlere her