Budrunde - hvordan foregår en budrunde
Når man selger en bolig, vil det i de fleste tilfeller også foregå en budrunde hvor potensielle kjøpere byr på boligen din.
I en budrunde er både selger, megler og opp til flere potensielle kjøpere involvert, hvor megler og boligselger sine oppgaver er å få de potensielle kjøperne til å legge inn så høye bud som mulig, mens boligkjøper skal prøve å forhandle seg til å kjøpe boligen så billig som mulig.
En budrunde blir i de fleste tilfeller arrangert av eiendomsmegler, hvor megler tar på seg det store ansvaret som følger med ved en budrunde og prosessen rundt dette.
Slik foregår en budrunde
En budrunde skal, i alle tilfeller alltid skje og foregå på en nøytal og rettferdig måte hvor ingen av budgiverne forskjellsbehandles og eller diskrimineres.
Budrunden starter tidligst dagen etter første visning, og potensielle kjøpere får da lov til å legge inn sine forpliktende bud på boligen din.
Budene blir registrert via megler, og megler forplikter seg til å journalføre budene, slik at alle budgivere kan få en oversikt over, og innsikt i budene og hvordan budrunden foregikk.
Det kan være anbefalt å engasjere en eiendomsmegler når man skal selge boligen, for å gi fra seg stresset, uroen, og tidstyven; boligsalg, til en profesjonell eiendomsmegler som sitter å jobber med dette daglig.
Innhent uforpliktende pristilbud på meglertjenester fra flere lokale eiendomsmeglere her
Hvilke regler gjelder ved en budrunde
I Norge er budrunden og budgivning på boliger regulert gjennom ulike lover og regler som skal sikre en rettferdig og transparent prosess for både selgeren og kjøperen.
Det er viktig å sette seg godt inn i hvordan en budrunde foregår, hvilke lover og regler man må navigere seg gjennom, og hva som er forventet av både kjøper og selger i en budrunde.
På utkikk etter en megler? Les deg opp på hvilke meglertyper som finnes, og hvilke eiendomsmeglere du kan velge blant i din kommune her
Dette er reglene som gjelder for en budrunde:
- Krav til skriftlige bud - Alle bud som kommer inn må formidles skriftlig fra budgiver til megler, og muntlige bud blir ikke akseptert.
- Krav til budjournal - Alle bud, og budforhøyninger som kommer inn må journalføres. Husk også at budgivere har insikt i budjournalen, så her må man følge reglene, og dokumentere budene grundig
- Dokumentering av bud - Et bud må inneholde budgivers kontaktinformasjon, finansieringsplan, akseptfrist, overtakelsesdato, og eventuelle forbehold eller krav kjøperen har til boligen.
- Akseptfrist - Akseptfrist kan ikke være tidligere enn klokken 12:00 første virkedag etter første visning av bolig.
- Korte akseptfrister - Ved korte akseptfrister vil megler kunne fraråde budgiver til å ha en slik kort frist. Megler skal ha tilstrekkelig med tid til å informere de involverte parter om budet, og akseptfrister på 5-10 minutter gir ikke megler nok tid til å informere de involverte parter.
- Informasjonsrett - Megler, eller budansvarlig, skal så langt det lar seg gjøre informere alle involverte parter når det har kommet inn et bud. Dette inkluderer alle som har gitt bud, og alle som står på interessentlisten.
- Aksept av bud - En boligselger forplikter seg ikke til å måtte akseptere det høyeste budet, og boligselger står helt fritt til å velge hvilket bud som blir akseptert.
- Motbud fra selger - På samme måte som boligkjøperne forplikter seg til hvert bud blir, så forplikter også boligselger seg til sine motbud. Har boligselger gitt et motbud, og så kommer det inn et nytt bud fra sidelinjen, er det altså for seint å takke ja til det nye budet.
- Bud gitt på salgsverdi av bolig - Boligselger står helt fritt til å forkaste alle bud, selv om budet som er oppgitt er på høyere enn boligens verdiestimat.
For at en budrunde skal gå smertefritt for seg, og ikke bringe til bordet potensielle tvister, så er det anbefalt at man ansetter en eiendomsmegler.
En eiendomsmegler håndterer opp til flere budrunder hver eneste uke, og har full kontroll på alt det juridiske og hvordan man skal gå frem på en nøytral og rettferdig måte.
Er et bud bindende?
Viktig å merke seg: Budene som blir sendt inn er bindende, og man kan ikke trekke tilbake et bud. Dette betyr i praksis at hvis en budgiver legger til en 0 for mye i budet, så forplikter budgiver seg til å kjøpe boligen til den prisen, hvis selger godtar budet.
Ved vanlig praksis så pleier boligselgere å avslå feilregistrerte bud. Dette fordi man ofte må gå en lang vei i rettsalen for å få budet man rettmessig har krav på.
Det kan være fristende å akseptere bud som er for høye, men det kan altså gå flere år før man får pengene i mange tilfeller.
Husk at man også betaler renter og, eller avdrag på boliglånet mens man selger, og det å dra prosessen ut over flere år er sjeldent lønnsomt.
Få pristilbud på meglertjenester fra opp til 3 lokale eiendomsmeglere her
Hvordan vinner man en budrunde?
For å lettere vinne en budrunde, og for å stille så sterkt som mulig i budrunden finnes det enkelte grep man selv kan ta. Er man smart med budene man gir kan man ofte stikke avgårde med det vinnende bud.
- Vær den første til å by - Det kan være lurt å gi det første budet, slik at man selv starter budrunden. Kanskje er de andre potensielle kjøperne litt i tvil, og ikke klar for å gi bud allerede dagen etter visning.
- Vurder størrelsen på første bud - Hvis det finnes mange interessenter på boligen, kan det være lurt å gi et bud som er over taskt for å potensielt sett skremme bort andre kjøpere. Hvis du er blant de eneste interessenter så kan man prøve seg på et bud som er lavere enn takst. Ofte ser boligselgeren en verdi i det å bli kvitt boligen, og tilhørende låneavdrag, kontra å vente på flere potensielle bud.
- La andre by på boligen - Etter at man selv har startet budrunden burde man la andre interessenter by videre på boligen. Boligens pris kommer til å stige fortere desto flere budgivere som er med på budkrigen.
- By på boligen mot slutten av budrunden - Når budkrigen har roet seg ned og man ser at flere og flere trekker seg fra budrunden, er det på tide å gi et nytt bud. Dette budet burde være større enn hva budene har økt med frem til nå. Hvis budgiverne som fremdeles er igjen i budrunden får beskjed om at det nå har kommet en ny budgiver på banen kan dette i mange tilfeller ha en demotiverende effekt på budgiverne.
- Legg inn forbehold i budet - Ting som er usikkert med boligen kan legges inn som forbehold i budet, for å gjøre andre budgivere oppmerksomme på potensielle feil med boligen, som kan gjøre at de andre budgiverne blir skeptisk til å ikke by mer enn nødvendig.
Det er viktig å merke seg at det finnes ingen faste regler eller tips til hvordan man garantert vinner en budrunde, men rådene oppgitt ovenfor kan være med på å øke sannsynligheten din for å vinne budrunden.
Med å benytte seg av en eiendomsmegler vil man få råd og veiledning etter som budene kommer inn. En megler har en større forståelse og oversikt over markedet, og vil gi sine råd i tråd med boligselgers krav og behov.
Kom i kontakt med opp til 3 lokale eiendomsmeglere, og skreddersy dine meglertjenester her
Vanlige spørsmål rundt budrunder og budgivning
Det kan oppstå mange spørsmål rundt boligsalg og budgivning, og her har vi samlet de mest vanlige spørsmål i forbindelse med en budrund e.
Når begynner budrunden?
Budrunden starter så fort det har kommet inn et bud. Men ikke tidligere enn klokken 12:00 første virkedag etter første visning.
Hvor lenge varer en budrunde?
Hvor lenge en budrunde varer er helt individuelt fra hvert boligsalg. Noen budrunder kan være over på noen timer, mens andre kan strekke seg over flere dager. Budrunden varer frem til en av partene har akseptert budet, eller frem til boligselger velger å avslutte budrunden uten å godta et bud.
Hva er en budkrig?
Hvis det er flere interessenter på boligen din, og flere ønsker å legge inn bud, kan dette eskalere seg opp til en budkrig. Dette betyr at de potensielle kjøperne byr mot hverandre uten at du trenger å komme med motbud for hvert bud som kommer inn.
Få pristilbud fra flere eiendomsmeglere på Bytt.no når du skal selge bolig
Det å engasjere eiendomsmeglere ved salg av bolig er høyst til å anbefale for å være sikker på at prosessen går riktig for seg, og for å minimere risikoen og ansvaret man har ved eventuelle tvister.
Les mer om hvordan man går frem ved et boligsalg, med eller uten eiendomsmegler her
En eiendomsmegler har full kontroll på alt innenfor boligsalget, fra både visninger, budrunder, kontraktsforhandlinger og annonsering av boligen.
Selv om det koster litt å ansette en megler, så vil man i de fleste tilfellene tjene penger, eller spare seg for enormt mye arbeid ved å benytte en megler.
Skreddersy dine meglertjenester på Bytt.no
I Bytt.no sin anbudstjeneste for eiendomsmeglere kommer man i kontakt med opp til 3 lokale eiendomsmeglere som alle ønsker å tilby deg sine meglertjenester.
Her kan man innhente uforpliktende pristilbud og skreddersy dine meglertjenester til å passe nøyaktig din bolig. Anbudstjenesten legger også tilrette for at man skal kunne forhandle frem bedre priser og avtaler, og setter et prispress på meglerne hvis de ønsker en ny kunde.
Tilbudene man får kan man bruke som videre forhandlingskort inn mot de andre meglerne for at prisen på meglertjenesten skal bli så lav og konkurransedyktig som mulig.
Få tilbud fra meglerne og forhandle frem billigere priser i Bytt.no sin anbudstjeneste her