Hva er en tilstandsrapport til bolig?
En tilstandsrapport er en rapport eller dokumentasjon av boligens tekniske tilstand og benyttes som oftest i forbindelse med boligsalg.
En tilstandsrapport inneholder informasjon om bygningens alder, tilstand, konstruksjon, skader, mangler, eventuelle feil og informasjon om boligens tekniske installasjoner som VVS, elektrisk anlegg, tak, vegger, vinduer og lignende.
En tilstandsrapport skal være en detaljert beskrivelse av boligen din, og utføres på grundig vis av autoriserte takstmenn.
Nytt fra 2022 er at en takstrapport også skal inneholde et prisoverslag til hva eventuelle skader og mangler hadde kostet dersom man skulle fikse opp i feilene. Det er heller ikke lov til å selge en bolig «som den er» lengre.
En tilstandsrapport er som standard gyldig i 6 måneder, men kan forlenges til opp til 1 år. En tilstandsrapport kan ikke gjenbrukes av nye boligeiere som ønsker å selge kort tid etter at bolig er kjøpt.
Hva er forskjellen på en tilstandsrapport og en takst
En verdivurdering, eller en taksering av bolig kalkulerer frem en estimert, men relativt nøyaktig pris av boligen, mens en tilstandsrapport kartlegger boligens tekniske tilstand og går gjennom boligens potensielle feil, skader og mangler.
På utkikk etter en verdivurdering eller e-takst? Få uforpliktende pristilbud fra flere lokale eiendomsmeglere her
Hva koster en tilstandsrapport av boligen?
Prisen man må betale for en tilstandsrapport varierer enormt, og ligger på 8 000 kroner og opp mot 30 000 kroner. Prisen man får avhenger av hvilket selskap man velger, boligens størrelse, boligens tilstand og hvilken boligtype man har.
Priser på tilstandsrapporter for leiligheter:
- Leiligheter opptil 99 kvaderatmeter - 8 500 kroner
- Leiligheter fra 100-149 kvaderatmeter - 11 000 kroner
- Leiligheter over 150 kvaderatmeter - Pris må avtales
Priser på tilstandsrapporter for større eneboliger, tomannsboliger, rekkehus eller hytter:
- Boliger opptil 149 kvaderatmeter: 13 000 kroner
- Boliger fra 150-199 kvaderatmeter: 15 000 kroner
- Boliger fra 200-249 kvaderatmeter: 17 000 kroner
- Boliger fra 250-299 kvaderatmeter: 19 000 kroner
- Boliger over 300 kvaderatmeter: Pris må avtales
Hvem betaler for tilstandsrapporten?
I de fleste tilfeller så er det selger som bestiller og betaler for en tilstandsrapport i forkant av boligsalget for å selv avdekke feil og mangler ved boligen som selger kanskje ikke viste om fra før av.
En tilstandsrapport er en detaljert beskrivelse av boligen og mange boligeiere er ofte ikke kjent med alle boligens feil og mangler, så det er anbefalt at boligen får en tilstandsrapport før den legges ut på markedet.
En tilstandsrapport er ikke obligatorisk ved et boligsalg, så en boligselger kan la vær å bestille dette. Det vil da i disse tilfeller være opp til boligkjøper å innhente og betale for en tilstandsrapport dersom boligkjøper ønsker dette.
Hva betyr de forskjellige tilstandsgradene (TG)
For å kartlegge omfanget av skadene eller manglene ved boligen graderer takstmann skadene eller feilene med det som heter Tilstandsgrad 0, 1, 2, 3 eller IU.
Tilstandsgradene blir satt på de forskjellige elementene ved boligen, og dersom man får en TG3 på taket for eksempel, vil kjøper og selger se at taket trengs å byttes ut ganske så umiddelbart.
Tilstandsgrad TG0 eller TG-IU
Tilstandsgrad TG0 indikerer 0 feil, og ingen avvik, mens TG-IU betyr at elementet ikke har blitt undersøkt, eller at det ikke var mulig å undersøke det for takstmannen.
Tilstandsgrad 1 (TG1)
TG1 er den laveste tilstandsgraden, og kan i de fleste tilfeller sees bort ifra. En TG1 feil indikerer ingen eller svært små feil og mangler.
Tilstandsgrad 2 (TG2)
TG2 indikerer en litt større feil eller mangel som krever snarlig utbedring eller oppfølging. En TG2 feil trengs ikke umiddelbare handlinger, men det indikerer at man høyst sannsynlig må rette opp feilen innen de neste årene.
Tilstandsgrad 3 (TG3)
TG3 er den strengeste tilstandsgraden en taksmann kan sette på en bolig, og en TG3 feil krever umiddelbar oppfølging og utbedring.
Har en bolig man ønsker å kjøpe en TG3 feil, så må man være klar over at boligen har skader, feil eller mangler som må rettes opp i umiddelbart.
Hvis man ønsker å kjøpe en bolig som har TG1-3 feil så kan man prøve seg på å legge inn disse feilene som forbehold i budet. "Med forbehold om at TG2 feil på vinduer rettes opp av boligselger før overtakelse" for eksempel.