Tinglysning av bolig, eiendom eller tomt
For å tinglyse en bolig, tomt eller en eiendom så er man nødt til å gå gjennom de offentlige registre, og sende inn all nødvendig dokumentasjon.
Kartverket har en mal på hvordan et skjøte skal fylles ut, som gjør at man kan velge å tinglyse skjøtet på egenhånd.
Skal man ha boligen ut på markedet så kan det være lurt å ansette en eiendomsmegler for å ta hånd om alt innenfor salget, deriblant utfylling av skjøte, men skal boligen overføres utenom markedet så velger noen å utføre tinglysningen selv.
Visste du at Bytt.no har kartlagt over 760 eiendomsmeglere i Norge og samlet disse i en felles sammenligningsliste som man kan sortere på postnummer? Sammenlign eiendomsmeglerne i din kommune her
Hva er tinglysning av eiendom?
Når en bolig skal selges, eller eiendomsretten til en bolig skal overføres fra en person til en annen, så må dette opplyses om til Statens Kartverk i form av et dokument som kalles skjøte.
Ordet tinglysning er en betegnelse for den juridiske prosessen av å endre eierskap til en bolig eller eiendom.
Det at noe blir tinglyst betyr at dokumenter som for eksempel skjøter, pantobligasjoner eller servitutter blir dokumentert i offentlige register og synliggjort for allmennheten.
Tinglysning innebærer å registrere og dokumentere rettigheter, heftelser og transaksjoner knyttet til eiendommen i Grunnboken.
Grunnboken er et offentlig register som inneholder informasjon om eiendomsrettighetene, pant på boligen, servitutter og andre juridiske forhold ved boligen og tomten.
Hva er et skjøte?
Et skjøte er et juridisk dokument som brukes for å overføre eierskapet til boligen fra selger til kjøperen. Et skjøte er kort fortalt et dokument som beviser at boligen bytter eier.
Dokumentet inneholder detaljer rundt eiendommen, informasjon om både selger og kjøper, samt også betingelsene for overføringen av eiendomsretten, som pris og forbehold for eksempel.
Tinglysning av skjøte
Det å tinglyse skjøtet betyr da å offentliggjøre overføringen av boligens eiendomsrett fra en person til en annen.
Det er boligens kommune, og Statens Kartverk som ser gjennom og godkjenner tinglysningsdokumenter og det vil normalt ta 2-4 uker å tinglyse skjøtet.
Det kan være høyst anbefalt at man anskaffer seg en eiendomsmegler dersom man skal selge boligen og lurer på alt rundt tinglysning. Denne artikkelen forklarer hva tinglysning er, men det er likevel anbefalt at man benytter seg av en megler slik at man ikke trenger å sette seg inn i flere dokumenter skrevet på statlig vis, og potensielt gjøre noe feil. Sammenlign eiendomsmeglerne i din kommune her
Hva koster tinglysning av skjøte?
Det å tinglyse skjøtet her i Norge koster et tinglysningsgebyr på 585 kroner, sammen med en dokumentavgift på 2,5% av boligens markedsverdi, og det er boligkjøper som betaler tinglysningsgebyret.
Det finnes flere tilfeller hvor man ikke trenger å betale dokumentavgift, og det er anbefalt at man rådfører seg med en eiendomsmegler for å få full forståelse for regelverket.
Les mer om: Hva er dokumentavgift og hvem betaler dette?
Tinglysing av skjøte - slik går man frem
For å selv tinglyse skjøtet, og med det overføre eierskapet til boligen fra en person til en annen så kan man enkelt fylle ut en mal, og følge følgende steg:
- Forbredelse av skjøtet - last ned Kartverket sin skjøte-mal og fyll ut skjøtedokumentet sammen med personen som skal overta boligen.
- Send skjøte til Kartverket - når skjøtet er fylt ut skal 2 eksemplarer sendes til Kartverkets postadresse: "Kartverket Tinglysing, Postboks 600 Sentrum, 3507 Hønefoss"
- Betal tinglysningsgebyr - Tinglysningsgebyret på 585 kroner må betales, sammen med en eventuell dokumentavgift.
- Avvent bekreftelse - Når dokumentasjonen er sendt inn vil det ta opp til 2-4 uker for tinglysningen er fullført.
Vær obs på at tinglysningsgebyret også inkluderer en kostnad av 2,5% av boligens markedsverdi, og utgjør store beløper. Husk å rådfør deg med en eiendomsmegler og undersøk om din bolig kan selges uten et slikt begyr.
Få tilbud på meglertjenester fra flere lokale eiendomsmeglere
I Bytt.no sin anbudstjeneste for eiendomsmeglere vil man komme i kontakt med opp til 3 lokale eiendomsmeglere som alle ønsker å tilby deg sine råd og sin veiledning.
Her kan man rådføre seg med flere eksperter for å høre blant ekspertisen til meglerne, og få en liten magefølelse før du eventuelt signerer kontrakt med en av dem.
Tjenesten legger opp til at man skal kunne teste vannet litt før man bestemmer seg, og man kan også prøve å forhandle seg frem til bedre avtaler eller billigere priser på dine meglertjenester.
Med å involvere opp til 3 eiendomsmeglere i søket etter en eiendomsmegler, vil man ofte kunne forhandle på prisen med å bruke pristilbudene man får som et forhandlingskort inn mot de andre meglerne.