Nå som temperaturen synker og både strømprisen og strømforbruket øker blir også strømregningene dyrere. Bytt.no har sett nærmere på noen vanlige strømtabbene du burde unngå i vinter.
Strømtabbe #1: Du sparer strøm på feil måte
Mange er veldig nøye på å skru av lys, og noen dropper kanskje til og med julelysene i år for å spare strøm.
Det som mange derimot ikke er klar over er at lys står for en veldig liten del av strømforbruket for de fleste.
La oss ta noen eksempler:
En vanlig taklampe med 3 LED-pærer bruker ca. 30W per time. Med en strømpris på 1 kr/kWt så koster denne lampen 0,72 kr per døgn hvis den står på i 24 timer.
En lang lyslenke på 9 meter med 1152 små LED-lys bruker 12W per time. Med en strømpris på 1 kr/kWt så koster denne dekorasjonen 0,29 kr i døgnet, hvis den står på hele tiden.
Til sammenligning bruker en panelovn 2000W per time. Altså 166 ganger så mye som julelysene. Hvis denne står på maks effekt i 24 timer vil det koste ca. 50 kr.
En god huskeregel er at apparater som skaper varme bruker mye strøm. Det gjelder typisk stekeovn, kokeplate, panelovn og varmtvannstank.
Løsning: Ta på deg tøfler og senk innetempraturen med et par grader hvis du kan, ikke bruk for mye varmtvann, og sørg for at du lader elbilen når strømprisene er lavest - som regel om natta. Prøv å ikke slippe ut varmen gjennom åpne dører og vinduer.
Strømtabbe #2: Du bruker for mye strøm på likt
Sommeren 2022 kom det en ny nettleie-modell hvor målet var at forbrukere skulle fordele og redusere strømforbruket sitt.
I korte trekk går den nye modellen ut på at husholdninger som bruker mye strøm enkelte timer skal betale mer i nettleie enn de som fordeler forbruket sitt jevnt over dagen.
Hvor mye mer lurer du kanskje på? Det kommer an på netteier i ditt område, men hos Elvia, som er netteier på store deler av østlandet, skiller det hele 415 kr i måneden ut ifra hvor mye strøm du bruker.
Her er trinnene til Elvia:
- Trinn 1: 0-2 kWh - 120 kr
- Trinn 2: 2-5 kWh - 190 kr
- Trinn 3: 5-10 kWh - 305 kr
- Trinn 4: 10-15 kWh - 420 kr
- Trinn 5: 15-20 kWh - 535 kr
Trinnene er basert på hvor mye strøm du bruker i timen, og regnes som et gjennomsnitt av de tre timene i måneden du bruker mest strøm på - fordelt på tre ulike dager. Eksempelvis kl 15-16 på julaften, kl 17-18 på 2. juledag og kl 19-20 på nyttårsaften.
Løsning: Fordel strømforbruket. Pass på at du ikke lader elbil samtidig som du koker pinnekjøtt, panelovnen står på for fullt, samboeren er i dusjen, og en maskin med tøyvask står på.
Strømtabbe #3: Strømavtale uten gjennomfakturering
Gjennomfakturering vil si at du får strøm og nettleie på samme faktura, noe de aller fleste allerede har. Problemet gjelder de som ikke har det.
Strømstøtten og strømregning kommer nemlig på forskjellige fakturaer fra forskjellige selskap. I verste fall kan du risikere å måtte legge ut for hele strømregningen, for så å vente flere uker på strømstøtten.
Løsning: Velg en strømleverandør som gjennomfakturerer nettleie. Da får du strømstøtte, nettleie og strømregning på samme faktura.
Usikker på om strømavtalen din er god?
Dersom du er usikker på om strømavtalen din er en god avtale kan du bruke Bytt.no sin strømrobot.
Strømroboten analyseres avtalen din, og viser hvor mye du kan spare på å bytte til den billigste spotprisavtalen med etterskuddsvis fakturering.
Roboten hensyntar spotprisavtaler med lang prisgaranti, uten bindingstid og med etterskuddsvis fakturering når den skal prøve å finne en billigere strømavtale og beregne en potensiell besparelse.