Fiber blir mer og mer ettertraktet på dagens marked med den lynraske hastigheten og den stabile tilkoblingen som ADSL og andre konkurrenter bare kan drømme om. Fiber sender trafikken sin gjennom lysrør, som gjør at du får internett i lysets hastighet. Dessverre så er ikke denne hastigheten en realitet for alle, og noen må se seg fornøyde med alternativene.
I 2016 så kom regjeringen med en lovnad om at 90% av norges befolkning skulle over på en minstehastighetslinje på 100 Mbps, noe som fiber enkelt kan levere. Så hvis vi tar dette for god fisk, så ser vi at det skal ca være 2,1 millioner husstander(av 2,5 millioner) som skal ha tilgang til fiber i løpet av 2020.
Få tilbud på raskere bredbånd til en billigere pris fra flere selskaper samtidig og velg det tilbudet du ønsker selv, eller forkast dem alle - Sammenlign tilbud på bredbånd i Bytt.no sin anbudstjeneste for bredbånd her
Vi har fremdeles en lang vei å gå. Ved utgangen av 2020 så var det omlag 1,5 millioner fiberkunder, og nå som ADSL også legges ned, så begynner saken å haste litt.
Hvem kan få fiber
Fiberbredbånd har lenge vært en luksusvare men tilgangen til fiberlinja øker fra dag til dag. Fiberbredbånd er såpass utbredt i Norge at de fleste kan få tilgang på det lynraske internettet, men noen må være forbredt på å grave kabelen selv.
Det finnes hele 69 bredbåndsleverandører som leverer fiberbredbånd til norske adresser, og veldig mange av disse leverandørene har muligheter for å tilby en fiberlinje hvis du graver siste biten selv. Så spørsmålet blir heller om det er lønnsomt for deg.
Viste du at på 1920-tallet så ble det startet en landsdekkende kommunal dugnad for å bygge ut kobbernettet, som idag blir hyppig brukt av ADSL-bredbåndet?
Det kan derfor være lurt å sjekke med sin lokale fiberleverandør for å høre hvor langt de har kommet med fiberutbyggingen i ditt område.
Få tilbud på fiber fra flere leverandører
Usikker på hvilken bredbåndsleverandør som kan levere lynraskt bredbånd hjem til deg? På Bytt.no kan du legge bredbåndet ditt ut på anbud slik at bredbåndsleverandørene må kjempe for å få deg som kunde, og ikke motsatt. Vi opplever ofte at prisene blir presset, og kundeopplevelsen styrket når man legger bredbåndet ut på anbud.
Hva er et anbud, og en anbudstjeneste? Et anbud er i korte trekk en tjeneste hvor kunden bestiller f.eks. bredbånd via et skjema, også sendes dette anbudet til alle tilgjengelige bredbåndsleverandører. Da vil flere bredbåndsleverandører se at du prøver å finne deg et bredbånd, så er det opp til leverandørene å tilby deg det beste tilbudet for å få deg som kunde.
Fiberleverandører
For en total oversikt over alle leverandørene som leverer fiberbredbånd så har vi laget en oversikt over bredbåndsleverandørene her.
I Norge så finnes det mange lokale underleverandører som benytter seg av fiberkablene til de større bredbåndsleverandørene, som ofte bidrar til mer konkurranse i markedet.
For å gjøre det hele så lett som mulig så kan du enkelt trykke deg videre til leverandørenes adressesøk slik at du kan se om du kan få fiber hjem til deg.
Dette er de 5 bredbåndsleverandørene som kan levere landsdekkende fiberbredbånd. Hvis ingen av disse leverandørene kan tilby deg et fiberbredbånd så har du fremdeles noen alternativer.
Sjekk lokale leverandører
I våre sammenligningslister så finner man litt over 50 lokale fiberleverandører og sjansen for at du har en lokal fiberleverandør i ditt nærområde er til stede.
Meld interesse for utbygging
Enkelte lokale leverandører kan se seg interessert i å bygge ut fibernettet i ditt nabolag, og dersom du får resten av nabolaget til å signere på at de også ønsker fibernett så hjelper dette stort.
Grav kabelen selv
I mange nabolag og boligområder så er det allerede gravd en kabel langs veiene, men ikke hele veien inn til boligen. I disse tilfellene kan man grave den siste delen av kabelen selv. Du kan lese mer om hvordan man skal grave fiberkabelen selv her.
Alternative bredbånd
Mange leverandører begynner nå å tilby det som heter trådløst bredbånd, som fort kan bli en sterk konkurrent til fiberbredbåndet. Det trådløse bredbåndet benytter seg av det kraftige mobilnettet, hvor du installerer en mottaker på boligen din for å få inn sterke signaler. Etterhvert som 5G blir utbygd i Norge vil det trådløse bredbåndet kunne konkurrere med et fiberbredbånd.
Store variasjoner i pris
Uansett hva det er man bruker penger på, så kommer man alltids best ut av kjøpet med å sammenligne pris hos de forskjellige leverandørene. Går man på butikken og ser at Tine sin melk koster 2 kroner mer enn Q-melk, så velger man som oftest den billigste.
Det samme gjelder også bredbånd. Våre sammenligningstjenester viser en variasjon på hele 1400 kroner månedlig, for den samme internetthastigheten.
Før du bestemmer deg for en leverandør du kan slå deg til ro med, så er det også lurt å ta en titt på hva andre kunder sier om selskapet. Ofte kan et selskap virke pålitelig og seriøs når man prater med selgerne, men på bytt.no kommer de skjulte kostnadene og vilkårene frem. Vi mottar 30-40 omtaler daglig, og det er nettopp gjennom disse omtalene man ser om leverandøren setter kundene, eller seg selv først.
En omtale fra en kunde som ikke får den hastigheten han har blitt lovet. Ta gjerne en titt på omtalene innen bredbåndsbransjen her.
Vi opplever en stor negativ trend blandt omtalene vi mottar i bredbåndsbransjen så det gjelds å være ekstra kritisk når du bestemmer deg for hvilken leverandør du vil knytte deg til. Ofte så kan hastigheten man opplever være langt fra hastigheten den ivrige selgeren påstod han kunne tilby. Hvis du er usikker på om du får den hastigheten du selv ble lovet, så kan du teste hastigheten på ditt egen bredbånd her