Den siste måneden har nettsiden Bytt.no opplevd en stor økning på sin sammenligningstjeneste for strømavtaler. I november var det omtrent tre ganger så stor pågang som det som er normalt.
Daglig leder i Bytt.no Daniel August Fritzman peker på to mulige årsaker.
- De høye strømprisene den siste tiden sammen med økt forbruk gir dyrere strømregninger
- Mange som byttet strømavtale for 12 måneder siden opplever i disse dager at de blir flyttet over på en dyrere strømavtale.
– I fjor på denne tiden var det et helt enormt tempo på strømbytter, og vi så at mange av de mest populære strømavtalene hadde 12 måneders prisgaranti på det tidspunktet. Denne prisgarantien gjorde at strømleverandøren ikke hadde lov til å endre pris og vilkår i denne perioden, men garantien løper altså ut i disse dager for ganske mange strømkunder.
– Derfor er det mulig at mange får varsel om prisøkning fra strømleverandøren sin i disse dager, sier Fritzman
Statistikk fra Elhub viser at det ble foretatt mer enn 250 000 leverandørbytter i de tre siste månedene av 2022.
Flere som har økt prisene den siste tiden
Den siste tidens økning i strømbytter kommer også i kjølvannet av at mange selskaper har skrudd opp prisene i det siste.
Bytt.no foretok en undersøkelse av dette i september i år, og oppdaget at flere selskaper hadde økt sine priser.
Samtidig har mange strømleverandører valgt å gå bort fra 12 måneders prisgaranti. De fleste har nå bare 1 måned. Det betyr altså at de kan endre pris og vilkår på én måneds varsel.
Dette bør du sjekke
Fritzman kommer med noen råd til de som er usikker på hva de skal se etter på strømfakturaen.
- Avtaletype
- Påslag og fast månedsbeløp
- Tillegstjenester
– Regel nummer én er sjekk at du har en spotprisavtale. Det er fortsatt noen få prosent som har såkalte variable avtaler, og disse er over tid mye dyrere. Sjekk også at du ikke har et høyt påslag og månedsbeløp. Det finnes strømavtaler som enten har veldig lave eller ingen påslag.
– Til sist burde du sjekke at du ikke betaler for unødvendige tilleggstjenester som bare gjør strømregningen dyrere, sier han.