Hva er et billån for unge?
Billån for unge er hos de fleste bankene er blanding mellom et ordinært billån og et kaskofritt billån. Lånene er som regel aldersbegrenset (opp til 33 eller 34 år avhengig av bank), en grense du kanskje kjenner til hvis du har tatt, eller vurderer å ta et boliglån for unge.
Billån for unge er ofte litt dyrere billån, og er som regel avgrenset til lavere lånesum (rundt om 100 000 - 150 000 kroner) og krever en kortere nedbetalingstid på kun et par år (hvor maksgrensen på et billån stort sett er 10 år for dyrere biler). Så billån for unge er med andre ord tilsiktet eldre og billigere biler, slik at man ikke skal ta seg vann over hodet rent økonomisk sett. Ettersom bilene er eldre og ikke så dyre er mange billån for unge et såkalt “kaskofritt billån”, som betyr at du ikke trenger den dyreste bilforsikringen for å få et billån. Les mer om kaskofrie billån her.
Enkelte banker tilbyr også billån for unge selv om du ikke har noe egenkapital. Merk at dette er betraktelig dyrere lån enn hvis du selv har noe sparepenger du kan spytte inn. Her kan du lese mer om billån uten egenkapital.
Husk å se på totalkostnaden
De fleste som tar et billån for unge er i ferd med å kjøpe sin første bil. I den forbindelse har vi samlet et par punkter som du bør være oppmerksom på - først og fremst hvor dyrt det faktisk er å eie en bil og hva du kan gjøre for å redusere denne kostnaden.
-
Billån og verdifall
Hvis du skal kjøpe din første bil så bør du sørge for at verdifallet på bilen ikke er mer enn lånet koster deg hver måned. Verdifall på biler merkes mest på nyere biler, hvor det ikke er uvanlig med opp til 70% verdifall innen de første tre årene.
Det er mindre verdifall på eldre biler da kurven til slutt “flater ut”, men det er likevel viktig at du er oppmerksom på bilens pris nå, og si om et par år når du skal selge, spesielt hvis du skal selge før billånet ditt er nedbetalt. I verste tilfelle så kan du ende opp med å måtte selge bilen og fremdeles sitte igjen med eksisterende billån.
-
Årlige avgifter
Når du kjøper en ny bil er det du som må betale omregistreringsavgiften til staten. Avhengig av bilens vekt og alder er det mellom 2000 til 6000 kr. Hvis du allerede vet hvilken bil du skal kjøpe så kan du sjekke hvor mye det vil koste for din bil på Skatteetatens nettsider.
I tillegg til omregistreringsavgiften så må du også betale den årlige veiavgiften på ca 3000 kroner. Dette er fra 2019 nå en kostnad som forsikringsselskapet ditt er ansvarlig for å kreve inn, som bringer oss til det neste punktet.
-
Bilforsikring
Hvis dette er din første bil så kan det fort bli dyrt å forsikre bilen da du ikke har opparbeidet noe bonus. Her kan du lese mer om hvordan bonus på bilforsikring fungerer.
Avhengig av hvilken bil du kjøper og hva slags billån du søker kan også påvirke hvor mye du må betale i bilforsikring. F.eks hvis du tar et billån hvor banken tar pant i bilen så vil banken kreve at du har en kaskoforsikring, som er den dyreste bilforsikringen. Andre ting som påvirker hvor mye du må betale i bilforsikring er bl.a. Egenandel, årlig kjørelende, hva slags bil, din alder etc. Du kan lese mer om hva som påvriker prisen på bilforsikring her.
Selv om du velger den billigste bilforsikringen så må du fort regne med å betale mellom 5 000 kroner til 15 000 kroner årlig for bilforsikring. Også her så anbefaler vi deg å sammenligne tilbud fra flere forsikringsselskaper.
Her hos Bytt.no kan du enkelt sammenligne tilbud fra flere forsikringsselskaper med én enkel søknad. Det er helt gratis og tilbudene du mottar er uforpliktende. Over 450 000 nordmenn har til nå brukt våre forsikringstjenester til å sammenligne bilforsikringer og finne den beste og billigste til sin bil.
-
Bom og ferge
Sannsynligvis slipper du ikke unna bom, eller i verste tilfelle er du avhengig av ferge. Kjøring gennom bom koster fort 25-35 kroner pr. passering og du kan fort regne nærmere 10 000 kroner i årlig kostnad for bompenger alene hvis du daglig passerer bom.
-
Løpende kostnader
En bil har også mange løpende kostnader, som ofte kommer litt overraskende på. EU-kontroll kan fort bli en dyr affære hvis man ikke passer på bilen gjennom regelmessig service og vedlikehold. Så har man dekk til alle årets sesonger, drivstoff, olje og spylervæske. Kanskje må du også parkere i et parkeringshus ifb. jobb, noe som ofte blir et par tusen kroner i løpet av et år.
Viktig å sammenligne hos Bytt.no
Som du kan se fra listen ovenfor så er bil svært dyrt. Man kommer ikke utenom de fleste kostnadene, men det er et felles grep man kan gjøre som fort kan spare deg for flerfoldig tusen kroner hvert eneste år, nemlig å sammenligne!
I listen under kan du sammenligne de billigste billånene for unge på markedet i dag torsdag 21. november 2024 og vi anbefaler deg samtidig å sammenligne tilbud på bilforsikring. Lån og forsikring er noen av største kostnadene forbundet med en bil, så du bør sammenligne og bytte der du kan.