ADSL slått av konkurrentene
Med en 100 år gammel grunnmur så er det klart at huset som plasseres oppå ikke står like støtt som med dagens grunnmurer. Likt er det med ADSL. Kobberkablene ble laget for telefonitjenester, men på tidlig 2000-tallet så nådde ISDN nettet sin fulle kapasitet, og etterlengselen for å koble seg på nettet ble for stor.
Telenor fant da ut at man kunne benytte seg av kobberkablene for å koble seg på nett, og det ble umiddelbart startet et stort prosjekt om å gjøre kobberkablene mer stabile, og mer spisset inn til datatrafikk, og ikke telefonitrafikk.
ADSL ble fort populært
Årene går og ADSL blir mer og mer populært, og i 2011 nådde ADSL sin topp på 914 000 abonnementer. I 2016 møtte ADSL sin verste fiende, da regjeringen kom med en lovnad om at minst 90% av Norges befolkning skulle ha tilgang til en hastighet på minst 100 mbit/s. Dette er en hastighet ADSL ikke klarer å levere, så bredbåndsfokuset skiftes over til den lovende fiberteknologien med enorme hastigheter.
Flere forsøk på å øke hastigheten til ADSL
Det tok ikke mer enn 5 år før fiber passerte ADSL på antall abonnementer, og ADSL bredbåndet må sakte men sikkert innrømme et nederlag. Kobberkabel-teknologien har jobbet hardt for å kunne konkurrere med fiber og annen teknologi, i form av VDSL, SDSL, SHDSL og HDSL bl.a.
Denne familien av DSL-bredbånd er industriens forsøk på å stabilisere internettet som sendes via kobberkablene. Men når konkurrenten kan sende internett med lysets hastighet så er det ikke mye ADSL kan gjøre med saken.
ADSL er i ferd med å dø
Nå er det ikke mange årene før Telenor drar i ADSL-pluggen og legger ned hele DSL familien. Vår sterke vane om å koble seg på nettet og sosialisere seg med andre har blitt for sterk for DSL-familien, og de hardtjobbende kobberkablene klarer ikke å frakte nok data for at vi som forbrukere skal bli fornøyd. Men det er kanskje på tide.
Kobbernettet legges ned 15. desember 2022
Etter planen så skal datatrafikken via kobberkablene avsluttes den 15. desember 2022, og bredbåndsleverandørene jobber hardt for å finne nye alternativer for det Norske folk. I en perfekt verden så hadde alle hatt en fiberkabel inn i boligen, og da aller helst en kabel man kunne fraktet med seg hvor nå enn man beveger seg, men slik er det dessverre ikke.
Alterantiver til ADSL
Idag har vi klare endel forskjellige alternativer til ADSL-bredbåndet, men forbrukeren er nødt til å sette seg litt inn i alternativene for å se hvordan man kommer seg best ut av nedleggelsen av kobberkablene. Alternativene er mange, og gode, men kun i riktig situasjon.
Alternativ til ADSL: Trådløst bredbånd
Trådløst bredbånd er nok et av de mest lovende alternativene til erstatte ADSL på sikt. Kort forklart så er et trådløst bredbånd et bredbånd som benytter seg det norske mobilnettet, som gjentatte ganger har blitt omtalt til å være i verdensklassen. Hvis vi klarer å få internett på telefonen til en hver tid uten en tykk kabel på slep, så burde det, i teorien, gå fint å koble boligen på dette internettet.
Trådløst bredbånd er lokasjonslåst
Men det finnes negative sider med dette internettet også. Men potensialet med dette bredbåndet ser utrolig lovende ut. Det ligger forøvrig inne en geografisk sperre på abonnementet, slik at du kun vil få internett på din hjemmeadresse i motsetning til mobilt bredbånd.
LES OGSÅ: De største forskjellene mellom trådløst bredbånd og mobilt bredbånd
En annen delvis negativ side av denne formen for bredbånd er at dette bredbåndet kan ikke frakte like mye trafikk som en fiberkabel kan. Våre flotte 4G master her til lands klarer ikke noe særlig bedre hastighet enn 75 Mbps, som er ganske så identisk med ADSL teknologien. 4G+ klarer riktignok hastigheter nærmere 200 mbit/s men er mindre utbredt. Når 5G mastene blir like mange som 4G mastene og vi kan surfe fritt på 5G nettet, vil den trådløse bredbånd-teknologien holde tritt med utviklingen, og vi vil da kunne se et bredbånd som kan konkurrere med fiber på hastigheten.
Ikke helt ubegrenset bruk enda
Sist så kan det også nevnes at denne formen for bredbåndsabonnement kommer med en datakvote. Dette vil da si at du betaler en fast sum på en viss mengde data. Bruker du mindre enn denne kvota, så har du i teorien kastet penger ut av vinduet. Hvis kvoten er på 1000 GB, og du bruker bare 200 GB, så har du fremdeles betalt samme abonnementspris som naboen din som bruker 990 GB i måneden
I oversikten under finner du de billigste 20+ mbit/s trådløse bredbåndene på markedet i november 2024. Usikker på hvor raskt internett du trenger? Les vår guide som gir deg svar på hvor raskt internett du trenger.
Artikkelen fortsetter under listen